Άστοχοι είναι οι παραλληλισμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουγγαρία του ακροδεξιού Βίκτορ Όρμπαν, σύμφωνα με την φιλελεύθερη εφημερίδα.

Άστοχοι είναι οι παραλληλισμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουγγαρία του ακροδεξιού Βίκτορ Όρμπαν, σύμφωνα με την φιλελεύθερη εφημερίδα. Η Ελλάδα κινείται προς τα δεξιά, χωρίς να ακολουθεί το υπόδειγμα πολιτικής του Όρμπαν.

Συγκεκριμένα, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, φαίνεται πως «η Ελλάδα ρέπει προς τα δεξιά». «Μήπως έτσι ακολουθεί η χώρα μία διεθνή τάση;», διερωτάται η εβδομαδιαία εφημερίδα Zeit. «Οι αριστεροί έχουν δίκιο σε δύο σημεία της κριτικής που ασκούν στον Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία στηρίχθηκε στην υποστήριξη των περισσότερων ελληνικών μέσων ενημέρωσης στην προεκλογική της εκστρατεία, τόσο από δημόσια όσο και από ιδιωτικά. Στην Ελλάδα, τα κέρδη των μέσων ενημέρωσης είναι πολύ λίγα – οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και οι εφημερίδες ανήκουν συχνά σε μεγαλοεπιχειρηματίες και αυτοί συνήθως πρόσκεινται στα συντηρητικά κόμματα. Όμως, αυτή η συνθήκη είναι διαχρονική και δεν μπορεί να αποδοθεί μονάχα στην παρούσα κυβέρνηση».

Ως δεύτερο σημείο κριτικής, η γερμανική εφημερίδα προσθέτει την ταχύτητα λήψης αποφάσεων: «Ο Μητσοτάκης, ο οποίος θεωρεί ότι όλα στη χώρα κινούνται πολύ αργά, αυτοπροβάλλεται ως κάποιος που προβαίνει τάχιστα σε μεταρρυθμίσεις. […] Από τη μία πλευρά, αυτό είναι αποτελεσματικό, αλλά από την άλλη, δεν είναι ιδιαιτέρως δημοκρατικό, καθώς σε σύγκριση με το παρελθόν διατυπώνουν πλέον τις απόψεις τους λιγότερα υπουργεία, λιγότεροι βουλευτές, λιγότεροι ενιστάμενοι».

Πάντως, η εφημερίδα απορρίπτει την άποψη πως η Ελλάδα «ορμπανοποιείται», προσθέτοντας πως «ο παράγοντας που καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα σε μεγαλύτερο βαθμό είναι η ελληνική οικονομία, η οποία έχει παρουσιάσει σημαντική ανάκαμψη».

« Η Ελλάδα δεν ακολουθεί το εθνικιστικό-αυταρχικό πρότυπο της Πολωνίας, της Ουγγαρίας ή της Τουρκίας. Αυτό είναι σπουδαίο, διότι πριν από μια δεκαετία η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση τόσο σοβαρή όσο σχεδόν καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. Στην περίπτωση της Ν.Δ., δεν πρόκειται για ένα δεξιό, λαϊκιστικό κόμμα που κέρδισε στην Ελλάδα, αλλά για ένα κεντροδεξιό, λαϊκό κόμμα, όπως αυτό που υποχώρησε στην Ιταλία και αντικαταστάθηκε από την ακροδεξιά, ή εκείνο που κατέρρευσε στη Γαλλία. Η πραγματική κρίση βρίσκεται σήμερα σε άλλες χώρες».

Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, όπως αναμενόταν, το ενδεχόμενο διαμόρφωσης μίας πολυκομματικής κυβέρνησης αποκλείεται. Ως επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα ηγηθεί της χώρας έως τις επόμενες εκλογές, αναλαμβάνει ο Ιωάννης Σαρμάς. «Ο Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ανώτατος δικαστικός, θα διοριστεί ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου», μεταδίδεται. «Όπως δήλωσε ο ίδιος, “πρόκειται για συνταγματική υποχρέωση και καθήκον μου ως πολίτη να αποδεχθώ”».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr