Η Κομισιόν απαντά για τη διανομή των εμβολίων στην Ευρώπη, την ώρα που η AstraZeneca ανακοίνωσε νέες καθυστερήσεις στην ΕΕ ενώ μερικές χώρες- πέντε στον αριθμό- ζητούν έκτακτη Σύνοδο. Η Επιτροπή λοιπόν, συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών – μελών ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους – μέλους,

Η Κομισιόν ανέφερε μάλιστα, σε ανακοίνωσή της, ότι «τα κράτη – μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας». Παράλληλα, αναφέρεται ότι «εναπόκειται στα κράτη – μέλη να βρουν συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση».

εμβόλιο κορωνοϊός

Διανομή εμβολίων στην Ευρώπη: Ακολουθεί η ανακοίνωση από την Επιτροπή:

«Η κατανομή δόσεων εμβολίων στο πλαίσιο των Προκαθορισμένων Συμφωνιών Αγοράς ακολούθησε μια διαφανή διαδικασία. Η Επιτροπή συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών – μελών ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους – μέλους. Αυτή είναι η λύση που πρότεινε η Επιτροπή για όλες τις συμφωνίες προκαταβολικών αγορών.

Είναι μια δίκαιη λύση, καθώς ο ιός προσβάλλει εξίσου παντού, σε όλα τα μέρη της ΕΕ. Τα κράτη – μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, εάν ένα κράτος – μέλος αποφασίσει να μην παραλάβει την αναλογική κατανομή του, οι δόσεις αναδιανέμονται μεταξύ των άλλων ενδιαφερόμενων κρατών μελών. Τα κράτη – μέλη έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα για να τροποποιήσουν την αναλογική κατανομή που πρότεινε η Επιτροπή με βάση και τις 6 προσυμφωνίες αγοράς. Εναπόκειται στα κράτη – μέλη να βρουν συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση».

Και να θυμίσουμε πως τόσο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έλαβαν την κοινή επιστολή που έστειλαν Αυστρία, Σλοβενία, Τσεχία, Λετονία και Βουλγαρία με την οποία εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την κατανομή των εμβολίων στα κράτη – μέλη και ζητούν τη διεξαγωγή Συνόδου για να συζητηθεί το θέμα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr