Για “εισβολή” της Ρωσίας στην Ουκρανία κάνουν λόγο οι ΗΠΑ, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών του Ντονμπάς, αλλά και την απόφαση Πούτιν για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις για την κατάσταση αναφορικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία στις 21.00 σήμερα (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου σε ελάχιστον χρονικό διάστημα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει τα νέα μέτρα σε απάντηση για την εντολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ φαίνεται πως θα σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα, καθώς πλέον σύμβουλοι του Μπάιντεν χρησιμοποιούν τον όρο «εισβολή» για να περιγράψουν τις κινήσεις του Πούτιν. Όλα αυτά ενώ σήμερα με συνοπτικές διαδικασίες η ρωσική Βουλή ενέκρινε τάχιστα το αίτημα του Ρώσου προέδρου να αναπτύξει δυνάμεις του στρατού της χώρας στο εξωτερικό

Τι θα περιλαμβάνουν οι κυρώσεις

Ο Μπάιντεν «κατέστησε σαφές ότι αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα ενεργήσουμε μαζί με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει», έγραψε την Τρίτη στο Twitter η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. «Είχαμε στενές διαβουλεύσεις με τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της νύχτας και χαιρετίζουμε την ανακοίνωσή τους. Θα ακολουθήσουμε με τα δικά μας μέτρα σήμερα».

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε κυρώσεις με στόχο Ρώσους ολιγάρχες και τράπεζες την Τρίτη. Οι ΗΠΑ έχουν συντονιστεί με τους συμμάχους τους για το πακέτο κυρώσεων και η επικείμενη ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν την Τρίτη είναι πιθανό να μοιάζει με εκείνες των ευρωπαϊκών κρατών.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει περιγράψει λεπτομερώς τι ακριβώς θα περιλαμβάνει ένα πακέτο κυρώσεων, αλλά αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι τα μέτρα θα περιλαμβάνουν κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και κρατικές επιχειρήσεις, καθώς και σε πρόσωπα που συνδέονται με το Κρεμλίνο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης προβλέψει ότι σχεδιάζει να επιβάλει ελέγχους εξαγωγών στη Ρωσία για να εμποδίσει τη Μόσχα να αποκτήσει βασικές τεχνολογίες των ΗΠΑ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr