Συγκεκριμένα, μας είναι γνωστό ότι 187 λεπτά χρειάστηκε στις 6 Ιανουαρίου του 2021 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να αποτρέψει μέσω βίντεο τους βίαιους υποστηρικτές του. Πάνω από τρεις ώρες δηλαδή μεταξύ των βίαιων επεισοδίων στο Καπιτώλιο και της χλιαρής έκκλησής του.

Κεντρικό θέμα στην αμερικανική ειδησεογραφία των ημερών είναι, αναμφίβολα, η ακροαματική διαδικασία με αντικείμενο την εισβολή στο Καπιτώλιο υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ, στις αρχές Ιανουαρίου του 2021, οι οποίοι αμφισβήτησαν την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογικών αποτελεσμάτων. Βασικό ερώτημα: θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη ένας πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών;

Συγκεκριμένα, μας είναι γνωστό ότι 187 λεπτά χρειάστηκε στις 6 Ιανουαρίου του 2021 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να αποτρέψει μέσω βίντεο τους βίαιους υποστηρικτές του. Πάνω από τρεις ώρες δηλαδή μεταξύ των βίαιων επεισοδίων στο Καπιτώλιο και της χλιαρής έκκλησής του.

Τι έκανε ο Τραμπ αυτό το διάστημα; Η αρμόδια εξεταστική επιτροπή έριξε φως στο σκοτάδι στην τελευταία της ακροαματική διαδικασία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές για την επίθεση στο Καπιτώλιο το απόγευμα της Πέμπτης (τοπική ώρα) κατά τη διάρκεια της υψηλότερης τηλεθέασης.

Φαίνεται ότι ο Τραμπ αποδέχθηκε σκόπιμα τη βία για να παραμείνει στην εξουσία. Ότι παρακολούθησε τις ταραχές στην τηλεόραση και ότι τελικά τον προέτρεψαν οι σύμμαχοί του να παρέμβει, ενώ για πολλή ώρα δεν έκανε τίποτα. Μέλη του κοινοβουλίου και μάρτυρες κατέστησαν συχνά σαφές ότι ο κίνδυνος για τη δημοκρατία δεν έχει παρέλθει. Θα γίνουν ξανά εκλογές και ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του θα μπορούσαν να ενεργήσουν και πάλι με τον ίδιο τρόπο. Το ότι και ο  ίδιος ο Τραμπ δεν έχει μετανιώσει φαίνεται στο απόσπασμα ενός βίντεο.

Μία ημέρα μετά την επίθεση των οπαδών του στο Καπιτώλιο ο Τραμπ δηλώνει πως «Δεν θέλω να πω ότι τελείωσαν οι εκλογές», αν και αυτό ακριβώς, το “τέλος των εκλογών” περιλαμβανόταν  στο γραπτό κείμενο της ομιλίας που επρόκειτο να εκφωνήσει.

Και ενώ η ακροαματική διαδικασία ήταν ακόμη σε εξέλιξη, ο Τραμπ δημοσιοποιεί ένα οργισμένο μήνυμα μέσω του κοινωνικού του δικτύου «Truth Social». Γράφει πως η επιτροπή είναι ένα προσχηματικό δικαστήριο και πως όλα είναι ψέματα. Τις προηγούμενες εβδομάδες η επιτροπή είχε καταδείξει ότι ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του δοκίμασαν πολλά κόλπα, ώστε να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών το 2020. Όταν αυτό δεν λειτούργησε, ο Τραμπ «κάλεσε τον όχλο στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου. Γνώριζε ότι το συγκεντρωμένο πλήθος ήταν βαριά οπλισμένο και εξοργισμένο. Αυτός διέταξε τον όχλο να πάει στο Καπιτώλιο», λέει ο πρόεδρος της επιτροπής Μπένι Τόμσον.

Οι Ρεπουμπλικάνοι τορπίλισαν από την αρχή τη διαδικασία διαλεύκανσης της υπόθεσης. Μετά από δημόσιες διαμάχες στην επιτροπή συμμετέχουν τελικά επτά Δημοκρατικοί και μόνο δύο Ρεπουμπλικάνοι. Οι Ρεπουμπλικανοί εκπρόσωποι Λιζ Τσέινι και Άνταμ Κίνζινγκερ είναι γνωστοί επικριτές του Τραμπ και έχουν αποπεμφθεί από το κόμμα τους εξαιτίας της συμμετοχής τους στην επιτροπή.

Το εάν πράγματι αυτή η δημόσια ακροαματική διαδικασία βλάψει τον Τραμπ, είναι δύσκολο να το προδικάσει κανείς. Η υποστήριξή του από τους Ρεπουμπλικάνους πάντως έχει κάπως υποχωρήσει. Επίσης, σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, ο αριθμός των οπαδών του Τραμπ, που θα ήθελαν να θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024, έχει μειωθεί.

Οι αποφάσεις της επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές, πάντως και δεν έχουν την ισχύ ενός δικαστηρίου. Θα μπορούσαν όμως να συμβάλουν, ώστε να ανοίξει η νομική οδός και να αναλάβει την υπόθεση το υπουργείο Δικαιοσύνης. Και όλα τα μάτια είναι τώρα στραμμένα σε αυτό.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση γνωστού Ινστιτούτου, οι μισοί από τους ερωτηθέντες έχουν την άποψη, ότι ο Τραμπ θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Ωστόσο, μόνο το 28% πιστεύει πως πράγματι θα λογοδοτήσει. Η αρμόδια επιτροπή υποστηρίζει θα συνεχίσει με τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και τα αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τέλος του επεισοδίου, όχι όμως και της σειράς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr