Συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι είχε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας όπου αναφέρθηκε στο πρόσφατο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι είχε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας όπου αναφέρθηκε στο πρόσφατο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στις κοινές δηλώσεις, τόσο ο Έλληνας όσο και ο Αιγύπτιος υπουργός έθεσαν ζήτημα νομιμότητας της συμφωνίας και εξέφρασαν τη βούλησή τους για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν υποσκάπτουμε την ασφάλεια της περιοχής» ανέφερε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη «να απαντήσει σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας».

«Η πρόσφατη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας παραβιάζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνω ότι οι προσωρινές κυβερνήσεις δεν μπορούν να συνάψουν διεθνή συμφωνία κανενός είδους» είπε ο Έλληνας υπουργός. Όπως εξήγησε, «η εντολή της κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει εδώ και καιρό και δεν αντιπροσωπεύει τον λαό της Λιβύης».

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η Τουρκία εκβιάζοντας την Λιβύη προσπαθεί να δικαιολογήσει ένα τερατούργημα. «Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ταραχώδη κατάσταση στην Λιβύη. Χαίρομαι που αναγγέλλω όλοι οι εμπλεκόμενοι και η ΕΕ έχουν καταγγείλει το μνημόνιο που δεν έχει καμία νόμιμη βάση».

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή τους, συζήτησαν για την τουρκολιβυκή συμφωνία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκαν επίσης οι διαχρονικές στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας- Αιγύπτου, η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη.

Πηγή: pagenews.gr