Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι στην Αθήνα

Για τις σχέσεις Ελλάδα και Αιγύπτου οι οποίες όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, παραμένουν «σταθερές και ενισχυόμενες» αλλά και στις προκλητικές δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι στην Αθήνα.

«Είναι κατανοητό σε προεκλογικές περιόδους να επιχειρείται, υπό την πίεση των προεκλογικών αναγκών, η ένταξη κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στη δημόσια συζήτηση. Όμως έχω επισημάνει πολλές φορές ότι οφείλουμε και οι δύο πλευρές να προστατεύσουμε αυτό το κλίμα το οποίο διαμορφώθηκε. Διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε, μετά τις εκλογές, να εκμεταλλευθούμε τα όποια περιθώρια υπάρχουν για συνεννόηση και δεν θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να ενταχθεί η θεματολογία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην προεκλογική περίοδο, που βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη και στις δύο χώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου δήλωσε πως σε αυτή την εποχή των εύθραυστων ισορροπιών, οι σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου παραμένουν σταθερές και ενισχυόμενες. Η Αίγυπτος αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή μας, την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά θα ήθελα να πω, όχι μόνο για αυτήν».

Υπενθύμισε επίσης τους ιστορικούς δεσμούς που εν΄νουν τις δύο χώρες. «Και είναι η χώρα, η μεγάλη χώρα, με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί. Η στενή και διαρκής συνεργασίας Αθηνών και Καΐρου αποφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα για την αποφυγή εντάσεων, για την αποφυγή κρίσεων στην περιοχή μας. Και οι συχνότατες ανταλλαγές επισκέψεων ανώτατων αξιωματούχων των δύο χωρών υποδηλώνουν το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων.

Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες τα τελευταία 4 χρόνια έχουν φτάσει ιστορικά στο ανώτατο επίπεδό τους, αρχής γενομένης από το 2020 όταν οι δυο μας μαζί, στο Κάιρο, είχαμε τη μεγάλη τιμή να υπογράψουμε την Συμφωνία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Μια συμφωνία που σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο, σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr