Δένδιας για Βόρεια Μακεδονία: Σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καμίνη απάντησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας σχετικά με την επικύρωση των συμφωνιών με την Βόρεια Μακεδονία.

Σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καμίνη απάντησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας σχετικά με την επικύρωση των συμφωνιών με την Βόρεια Μακεδονία. Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι θα έρθει στην Βουλή, όταν το εθνικό συμφέρον και το πρόγραμμα της Βουλής το επιτρέψει.

«Θα σας απαντήσω με σαφήνεια και με μία φράση. Θα έρθουν, όταν το εθνικό συμφέρον και το πρόγραμμα της Βουλής το επιτρέψει. Καταλαβαίνω, υπάρχει καθυστέρηση. Ορθά το παρατηρείτε. Ορθά αναφερθήκατε στους χρόνους, ορθά αναφερθήκατε στο ότι υπάρχει και εθνικό συμφέρον. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η ευρύτερη θεώρηση του εθνικού συμφέροντος, την οποία δικαιούται να κάνει η κάθε κυβέρνηση και, υπό αυτή την έννοια, επαναλαμβάνω ότι, όταν κρίνει, θα έρθουν προς ψήφιση» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Σημείωσε ότι και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Νέα Δημοκρατία, έχουν συγκεκριμένες επιφυλάξεις επί συγκεκριμένων άρθρων, διατυπώσεων και θεμάτων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, πρόσθεσε, εφόσον κυρωθεί η Συμφωνία, η Νέα Δημοκρατία θα την τηρήσει: «Η κυβέρνηση της Ελλάδος δεν έχει τη δυνατότητα να έχει αναθεωρητική πολιτική έναντι Συμφωνιών, που η ίδια η χώρα έχει υπογράψει, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων» πρόσθεσε.

Απαντώντας στο σκέλος της ερώτησης αν η χώρα είναι ευχαριστημένη από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τα σχολικά βιβλία, τα εμπορικά σήματα, τις επωνυμίες. Υπάρχουν επίσης ζητήματα όσον αφορά την άρση της προσπάθειας της Βόρειας Μακεδονίας τότε να εμφανιστεί ως διάδοχο σχήμα της Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτό το οποίο ονομάζεται Σαχαϊσμός. Υπάρχουν ακόμα προβλήματα σε αυτό». Πάντως, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως παρ’ ότι δεν έχει γίνει η κύρωση του συμβατικού κειμένου από την Βουλή των Ελλήνων, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία κάνει το air policing για ικανό χρονικό διάστημα.

Επίσης, πρόσθεσε, ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα παρέχει κάθε βοήθεια που μπορεί να προσφέρει, στη Βόρεια Μακεδονία, όπως και στην Αλβανία, για να διευκολυνθεί η ενταξιακή τους πορεία, βεβαίως με τη γνωστή αιρεσιμότητα πάντα στην περίπτωση και των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η σταθερότητα, οι φιλικές σχέσεις, όπως και η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι αυτό αναγνωρίζεται από την «συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, ανεξαρτήτως παρελθόντος».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr