Δένδιας: «Θα επιθυμούσαμε σχέση καλής γειτονίας με τη Τουρκία με βάση το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας που ορίζει η Ευρώπη»

«Θα επιθυμούσαμε σχέση καλής γειτονίας με τη Τουρκία με βάση το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας που είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του στην επιτροπή άμυνας της Βουλής και συνέχισε λέγοντας: «η Ελλάδα παραμένει πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με τη Τουρκία στο πλαίσιο όμως του Διεθνούς Δικαίου. Για τη μία διαφορά που έχουμε με τη γείτονα χώρα. Η Τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει αυτά που διακηρύσσει σε συνομιλητές της! Όχι όμως εκτός πλαισίου, βασισμένο σε γενικότητες. Είναι προϋπόθεση να εγκαταλειφθεί το casus belli».

Δένδιας

Η απειλή πολέμου με την Τουρκία

Στο ενδεχόμενο πολέμου με την Τουρκία το περιέγραψε ότι είναι ένα «τεράστιο ζήτημα», καθώς η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που κατά πλήρη παράβαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ απειλεί γειτονική χώρα με πόλεμο αν αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της. «Αυτό πρέπει να φύγει από τη μέση! Δεν μπορεί στον 210 αιώνα να δεχόμαστε τη λογική συνύπαρξης υπό την απειλή πολέμου! Και η Τουρκία να αντιληφθεί ότι είναι σε όφελός της», ισχυρίστηκε ο υπουργός εξωτερικών.

Τονίζοντας για το Κυπριακό ο κ. Δένδιας, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει προκλήσεις σε Αμμόχωστο και ΑΟΖ και να γίνει επανέναρξη του διαλόγου στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως έχει καθορίσει ο ΟΗΕ.

Δένδιας

Η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός του για την ασκούμενη εξωτερική πολιτική που « δημιουργεί ένα τέλμα μέσα σε ένα περιβάλλον κινδύνων αλλά και απομάκρυνσης από το πάγιο αμυντικό δόγμα της χώρας». « Πέραν από την πολύπλευρη κινητικότητα δεν είμαστε ικανοποιημένοι», είπε μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Έχουμε δει αυτό τον καιρό τις εξελίξεις στην Τουρκία και έχουμε αντιληφθεί ότι από τις επικείμενες αλλαγές στην πολιτική ηγεσία της χώρας, δεν πρόκειται να περιμένει η Ελλάδα διαφορετική στάση! Γιατί δεν νομίζω να είχαμε διακύμανσης στη πολιτική της χώρας αυτής», είπε ο Ανδ. Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ, ο οποίος ζήτησε και αυτός να έρθουν προς κύρωση τα μνημόνια με τη Β. Μακεδονία αλλά και να διεκδικήσει η χώρα μας την τήρηση των συμφωνημένων, καθώς όπως είπε έχουν ήδη παρατηρηθεί 8 παραβιάσεις σε αυτή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr