Οριζόντια παράταση έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ, ύστερα από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη μετείχαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς, προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από τον νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι διατάξεις του οποίου έχουν καταπέσει με αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις όσο και τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΝ, για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση ψήφισε τον Μάιο του 2020 τον νόμο 4685/2020, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης.

Μεταξύ αυτών, είναι και η οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%. ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας στη σύσκεψη στο

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

Δασικοί χάρτες

Οι προσπάθειες του ΥΠΕΝ παραπέμπουν σε νομικές ακροβασίες, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι εκκρεμεί η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν υποβληθεί κατά της αναθεώρησης των δασικών χαρτών στο 100% της επικράτειας. Αν οι αποφάσεις είναι αρνητικές το οικοδόμημα των δασικών χαρτών θα τιναχθεί στον αέρα. Με την πορεία της κύρωσης των δασικών χαρτών και την εξέταση των αντιρρήσεων είναι συνδεδεμένες και οι οικιστικές πυκνώσεις που αποτελούν το άλλο μεγάλο αγκάθι του υπουργείου. Με την αναμόρφωση των χαρτών για να «ξεφρακάρει» ο μηχανισμός των 180.000 αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, ενσωματώνονται για πρώτη φορά σε αυτούς και οι οικισμοί που βρίσκονται μέσα σε δάση (οικιστικές πυκνώσεις).

Οι περιοχές αυτές είχαν εξαιρεθεί από την προηγούμενη ανάρτηση, με πράξη που κηρύχθηκε αντισυνταγματική, αλλά προηγουμένως είχαν οριοθετηθεί από τους δήμους. Το ΥΠΕΝ, αναρτά τους χάρτες με τις οικιστικές πυκνώσεις, τις οποίες όμως και πάλι θα εξαιρέσει με ένα ιδιότυπο καθεστώς.

Προβλέπεται η δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας, στην οποία οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα καταχωρούν τα στοιχεία του ακινήτου τους μέσα σε δάση. Η βάση αυτή δεδομένων θα καταγράψει το σύνολο των πυκνώσεων, οι οποίες στην συνέχεια θα απομονωθούν με ένα καθεστώς προστασίας, προκειμένου να αποτελέσουν την επόμενη δύσκολη εξίσωση του ΥΠΕΝ για τον τρόπο με τον οποίο θα τις διαχειριστεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του υπουργείο είναι η πλατφόρμα να λειτουργήσει στο β΄ εξάμηνο του έτους και αφού εκδικαστούν οι αντιρρήσεις, αφού κάποιοι πολίτες ενδέχεται να δικαιωθούν σε αυτό το στάδιο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr