Η Δανία δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα κάνει με τα εμβόλια που απέμειναν, καθώς χθες η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει οριστικά να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca στους πολίτες. Σημειώνεται ότι η Δανία προέβη σε αυτή την απόφαση ύστερα από τις αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων που ίσως σχετίζονται με το συγκεκριμένο εμβόλιο, αν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) υποστήριζε ότι οι παρενέργειες είναι σπάνιες, ενώ η Κομισιόν έχει διατάξει νέα έρευνα σχετικά με το εμβόλιο.

Νωρίτερα, το παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη έκανε γνωστό ότι η Κοπεγχάγη εξετάζει τις επιλογές που έχει ώστε να μοιραστεί αυτά τα εμβόλια για την Covid-19 με φτωχότερες χώρες.

Η τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ritzau μετέδωσε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τις υγειονομικές αρχές να εξετάσουν αν θα μπορούσαν να χορηγηθούν αυτά τα εμβόλια σε Δανούς που θα ήταν πρόθυμοι να τα κάνουν.

astrazeneca

Η Δανία σταματάει τους εμβολιασμούς με AstraZeneca

Χθες η Δανία ανακοίνωσε ότι σταματάει εντελώς τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου. Η συγκεκριμένη απόφαση θα μεταθέσει την ολοκλήρωση τους προγράμματος εμβολιασμού της Δανίας στις αρχές Αυγούστου, αντί της 25ης Ιουλίου που είχε οριστεί αρχικά.

Τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων που εμφανίστηκαν μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca «έδειξαν πραγματικές και σοβαρές παρενέργειες», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας της Δανίας Soren Brostrom σε ενημέρωση. «Ως εκ τούτου, επιλέξαμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες χωρίς αυτό το εμβόλιο».

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε αρχικά τη χορήγηση του εμβολίου τον Μάρτιο λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του και έχει αναστείλει επίσης τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson εν αναμονή περαιτέρω ερευνών για την πιθανότητα να συνδέεται και αυτό με σπάνιες περιπτώσεις θρομβοεμβολών.

AstraZeneca

Σχεδόν ένα εκατομμύριο από τα 5,8 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου. Το 77% το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech, το 7,8% της Moderna και το 15,3% εκείνο της AstraZeneca.

Σε όσους έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα προταθεί ένα άλλο εμβόλιο για τις δεύτερη δόση, διευκρίνισαν οι αρχές.

AstraZeneca: Σέβεται την επιλογή της Δανίας

Η Astrazeneca από την πλευρά της είπε ότι σέβεται την επιλογή της Δανίας και θα συνεχίσει να της παρέχει δεδομένα για την ενημέρωση μελλοντικών αποφάσεων. «Η εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού είναι θέμα που πρέπει να απόφασης κάθε χώρας, βάσει των τοπικών συνθηκών», ανέφερε η αγγλο-σουηδική εταιρεία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr