Συνάντηση με τραπεζίτες για την ενεργοποίηση νέων μέτρων από τις αρχές του 2023 νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και τη στήριξη των δανειοληπτών πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας

Συνάντηση με τραπεζίτες για την ενεργοποίηση νέων μέτρων από τις αρχές του 2023 νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και τη στήριξη των δανειοληπτών πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Ζητήθηκε από τις τράπεζες να παρέμβουν και οι ίδιες στα επιτόκια και στις προμήθειες που χρεώνουν για την ελάφρυνση του βάρους των πελατών τους στην τρέχουσα δύσκολη, λόγω της ανόδου στο κόστος δανεισμού και της ακρίβειας, συγκυρία.

Μάλιστα, ο υπουργός επικαλέστηκε την υψηλή κερδοφορία των συστημικών ομίλων, για να υποστηρίξει τη θέση του ότι οι τράπεζες έχουν περιθώρια μειώσεων στα επιτόκια των υφιστάμενων χορηγήσεων.

Τι ισχύει το ισπανικό μοντέλο

Αν και δεν έχει παρθεί καμία επίσημη απόφαση η βάση για το σχεδιασμό της εν λόγω δράσης ενδεχομένως να είναι το ισπανικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει την κάλυψη ενός μεγάλου μέρους των τόκων που καταβάλλουν οι κατώτερες εισοδηματικές τάξεις στη στεγαστική πίστη. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά σβήνουν οι επιβαρύνσεις που προκαλεί η άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων, ενώ καλύπτεται και μέρος των απωλειών στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών λόγω ακρίβειας. Αυτό που εξετάζει η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι η επιδότηση των δικαιούχων με βάση τα κριτήρια που θα οριστούν, με τέτοιο τρόπο ώστε το τελικό επιτόκιο που θα τους επιβαρύνει να περιορίζεται στο ύψος του euribor μείον 10 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχει ήδη εφαρμοστεί πρόγραμμα επιδότησης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το οποίο στήριξε νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από τα μέτρα περιορισμοί της οικονομικής δραστηριότητας και πληρούσαν συγκεκριμένα εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα κριτήρια.

Τι είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει αναφορά στο θέμα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μία στήριξη σε νοικοκυριά που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο. Σημειώνεται πως πρόκειται για μία συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ισπανία, όπου η κυβέρνηση προωθεί ένα πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών, με εισόδημα έως 25.200 ευρώ. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, η δράση θα είναι ιδιαίτερα ελκυστική για όσους πληρούν τα κριτήρια, καθώς η επιδότηση θα καλύπτει όλο το spread πλέον 10 μονάδες βάσης.

Δηλαδή το τελικό επιτόκιο που θα πληρώνει ο δανειολήπτης θα ανέρχεται σε euribor μείον 0,1%. Με τα σημερινά δεδομένα 1,80% περίπου και στο χειρότερο σενάριο που ο δείκτης ανέβει στο 3% σε 2,9%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr