Πολύ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για προσλήψεις στις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ). Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπουργό Προστασίας του Πολίτη αυτό θα γίνει για να είναι έτοιμες από «τον Σεπτέμβριο, με το καλό και χωρίς απειλή από τον κορωνοϊό, να λειτουργήσουν κανονικά τα ιδρύματα», τονίζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ποιος θα είναι ο στόχος τους

Σκοπός των ΟΠΠΙ, όπως δηλώνει ο υπουργός, δεν είναι να εξιχνιάζονται μόνο τα εγκλήματα αλλά να προλαμβάνονται, να μην τελούνται. «Να μην υπάρξει άλλος εξευτελισμένος πρύτανης, άλλη κατάληψη ορμητήριο σαν της ΑΣΟΕΕ ή του Γκίνη. Τα πανεπιστήμια χρειάζονται ελευθερία, δημοκρατία, ασφάλεια όχι γιάφκες, καταλήψεις, εκφοβισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σε ερώτηση για τα κριτήρια στελέχωσης αυτών των ομάδων, ο κ. Χρυσοχοϊδης, σημειώνει μεταξύ άλλων, «για παράδειγμα, όσο πιο κοντά είναι στην ακαδημαϊκή νοοτροπία, τόσο το καλύτερο», ενώ αναφέρει ότι θα λάβουν εκπαίδευση στην αυτοάμυνα αλλά και στην κατανόηση του εκπαιδευτικού χώρου και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των ΑΕΙ. Σε σχέση με το τι θα γίνεται σε περιπτώσεις καταλήψεων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη λέει ότι «μια κατάληψη δεν είναι γενικώς και εκ των προτέρων παράνομη πράξη ώστε να χρειάζεται άμεση αστυνομική παρέμβαση».

Για το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια εν μέσω lockdown και τη στάση της Αστυνομίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι «η διαταγή παραβιάστηκε από πολλαπλάσιο κόσμο που ήθελε να διαδηλώσει. Θα ήταν αδιανόητο η ΕΛΑΣ να συγκρουσθεί μαζί τους. Όμως, τα σχετικά στοιχεία μεταβιβάστηκαν στην Εισαγγελία, η οποία και θα κρίνει για την περαιτέρω διαδικασία».

Η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Να σημειώσουμε ότι όλη η αντιπολίτευση, εκτός της Ελληνικής Λύσης, τάχθηκε απέναντι στο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Μάλιστα, ο Νίκος Φίλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη για την αντιπρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσον αφορά τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Νίκος Φίλης είπε: «Είναι η διεθνής εμπειρία και η πρόταση που κάνουν οι πρυτάνεις. Με ευθύνη των πανεπιστημίων να οργανωθεί υπηρεσία φύλαξης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος και η οποία, επαναλαμβάνω, θα ανήκει στο πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο, με βάση το Σύνταγμα, έχει πλήρη αυτοδιοίκηση. Πλήρης αυτοδιοίκηση σημαίνει για όλα.

Ό, τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, και στην Αμερική και στην Ευρώπη, θα συμβεί και στην Ελλάδα. Όλα τα άλλα, μας οδηγούν σε καθεστώτα τύπου Τουρκίας του Ερντογάν. Αυτό κάνει σήμερα ο Ερντογάν, θέλει να διορίζει τις πρυτανικές αρχές και βάζει την Αστυνομία στα πανεπιστήμια και προκαλεί προβλήματα. Μακριά από αυτές τις ιδεοληψίες».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr