Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης αναφέρει σε σχόλιό του για την δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Α. Σκέρτσου, «Δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον ιό, είπε ο κ. Σκέρτσος. O ιός βέβαια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο λέει η επιστήμη. Ή λοιπόν ο κ. Σκέρτσος θεωρεί ότι οι αστυνομικοί δεν είναι άνθρωποι σαν όλους εμάς, που μπορεί να νοσήσουμε και να κινδυνεύσουμε ή δεν έχει ούτε εκείνος πια λόγια να περιγράψει την αλλοπρόσαλλη πολιτική της ΝΔ απέναντι στην πανδημία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξέδωσε ανακοίνωση για τον υπουργό Άκη Σκέρτσο  μετά από τη δήλωσή του για τους ανεμβολίαστους αστυνομικούς.

Στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι: «Ο στενότερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, υπουργός Επικρατείας κ. Σκέρτσος, χθες μετά την πρόταση του κ. Τσίπρα για αυστηρότερα μέτρα στους ανεμβολίαστους αστυνομικούς, μας ενημέρωσε ότι δεν χρειάζεται γιατί «δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον ιό για να επιβάλλεται να εμβολιαστούν, ώστε να προστατεύσουν όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους».

“Mοναδικό κριτήριο μην δυσαρεστήσει την εκλογική της πελατεία”

Στη συνέχεια στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι: «Μετά τις εκκλησίες και με την αστυνομία η κυβέρνηση ομολογεί πως διαχειρίζεται την πανδημία με μοναδικό κριτήριο μην δυσαρεστήσει την εκλογική της πελατεία.

Όσο ο κ. Μητσοτάκης δεν αποδοκιμάζει τη δήλωση Σκέρτσου και δεν λαμβάνει μέτρα για τους ανεμβολίαστους αστυνομικούς που κάνουν ελέγχους και επιβάλλουν πρόστιμα σε ανεμβολίαστους πολίτες, τόσο θα επιβεβαιώνει πόσο επικίνδυνος είναι για τη δημόσια υγεία. Την ώρα που όλοι μετράμε νεκρούς αυτός συνεχίζει να μετράει ψηφοφόρους».

Τι ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος στη συνέντευξή του

Άκης Σκέρτσος σε συνέντευξη του μίλησε σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για την «υποχρεωτική» τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ απάντησε γιατί η κυβέρνηση δεν επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους ενστόλους.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και ιδιαίτερα στην επέκταση της στους ένστολους, καθώς αυτό το θέμα είναι υψηλά στην ατζέντα της αντιπολίτευσης.

«Το έχουμε ξεκαθαρίσει, η υποχρεωτικότητα εφαρμόζεται δύσκολα, ειδικά σε ομάδες που αφορούν τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Οι ένστολοι, τα σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις, λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, αν τεθούν σε αναστολή δεν αναπληρώνονται εύκολα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε κενά που θα γίνουν σε κρίσιμα σημεία του κράτους», ανέφερε ενώ σε ερώτηση για την επιλογή να τεθούν σε αναστολή οι υγειονομικοί απάντησε:

«Τα νοσοκομεία αποτελούν εν δυνάμει εστίες διασποράς του ιού εάν δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα, ενώ οι άλλοι χώροι του δημόσιου τομέα δεν συμβάλουν σε αυτό το μέγεθος στη διασπορά του ιού. Δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό, άρα επιβάλλεται όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους να προστατευτούν και να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Τα πάντα είναι συνάρτηση της διασποράς», ανέφερε.

“Έχουμε πει ότι πρέπει να φορούν τις μάσκες του και να τηρούν τα πρωτόκολλα σε κλειστούς χώρους“

«Δεν παίρνουμε μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους, υπάρχουν μέτρα ατομικής προστασίας και για τους εμβολιασμένους. Έχουμε πει ότι πρέπει να φορούν τις μάσκες του και να τηρούν τα πρωτόκολλα σε κλειστούς χώρους. Η ένταση των μέτρων αφορά το μικρό, αλλά σημαντικό ως προς τη μεταδοτικότητα, μέρος του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστο».

«Στοχεύουμε σε όσους δεν έχουν πάρει την απόφαση να εμβολιαστούν. Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλος φόρτος στις ΜΕΘ, οι 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Είναι μέτρα που προστατεύουν το σύστημα υγείας, τη δημόσια και την ατομική υγεία. Έχουμε παραπάνω από 360.000 συμπολίτες που τις τελευταίες 20 ημέρες έκαναν την Τρίτη δόση και 1,2 εκατ. πολίτες που έκαναν την τρίτη δόση. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι. Ανεμβολίαστος θεωρείται και όποιος εμβολιασμένος πολίτης που έχει περάσει το εξάμηνο, τότε μειώνεται η ανοσολογική απόκριση του απέναντι στον κοροναϊό», είπε. 

“Τα νέα μέτρα βάζουν «φρένο» στους ανεμβολίαστους”

«Έχουμε κάνει διάκριση μεταξύ δραστηριοτήτων που είναι σημαντικές για την καθημερινότητα των ανθρώπων. Το λιανεμπόριο εξυπηρετεί αυτές τις ανάγκες και δεν μπορούμε να βάλουμε υπέρμετρους περιορισμούς εκεί. Αυτή είναι η βασική διάκριση. Όταν κάποιος φοράει τη μάσκα και κινείται σε μέρος που τηρούνται τα μέτρα σωστά, ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται. Πρέπει αν φύγει αυτός ο φόβος: όταν τηρούμε τα μέτρα προστασίας, κάνουμε το εμβόλιο, φοράμε μάσκα και κάνουμε τακτικά test, ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται.

«Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Αυτές είναι οι ηλικίες που μπορούν να νοσήσουν βαρύτερα εάν δεν έχουμε εμβολιαστεί ή αν το έχουν κάνει, θα αρχίσουν να ατονούν τα αντισώματα που έχουν», απάντησε ο κ. Σκέρτσος σε σχετική ερώτηση για τους λόγους που η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης δεν επεκτείνεται σε όλους τους πολίτες.

Σε σχέση με το εάν το κράτος θα στηρίξει τις επιχειρήσεις που θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται λόγω των νέων μέτρων περιορισμού των ανεμβολίαστων, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Σε αυτή τη φάση έχουν εξαντληθεί οι δημοσιονομικές δυνατότητες. Ωστόσο υπάρχει δυναμική ανάκαμψη στην οικονομία, κάτι που περιμένουμε να αποτυπωθεί στις θέσεις εργασίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr