Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι επεκτείνεται η χρήση των self test σε νέες κατηγορίες εργαζομένων. Ο υπουργός έχει μιλήσει και για το θέμα των αλλαγών που πρόκειται να φέρει το εργασιακό νομοσχέδιο για το 8ωρο.  Νωρίτερα μέσα στο μήνα ο υπουργός είχε μιλήσει για τα μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη των εργαζομένων, για τον Απρίλιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία διανομής των δωρεάν self test στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε καταστήματα που είναι ήδη ανοιχτά, ώστε να διαφυλαχθεί ο περιορισμός της διασποράς στην κοινότητα. Ανακοινώσεις έκανε και ο υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης, διευκρινίζοντας τους τομείς του Δημοσίου, στους οποίους οι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεμένοι να παρουσιάζουν αρνητικό self test για να εμφανιστούν στην εργασία τους.

Χατζηδάκης

Υποχρεωτική η χρήση των self test σε 6 κατηγορίες

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι επεκτείνεται η χρήση του χρήσιμου εργαλείου σε μία σειρά τομέων του ιδιωτικού τομέα.

Πιο συγκεκριμένα στο μέτρο υπάγονται οι εργαζόμενοι σε:

  • Λιανεμπόριο, με σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων
  • εστίαση
  • μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές
  • Στις υπηρεσίες καθαρισμού
  • κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
  • και εταιρείες τυχερών παιχνιδιών

Για αυτές τις κατηγορίες, τα self test είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων και θα πρέπει να διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα.

Οι συνέπειες

Σχετικά με τις συνέπειες, ο υπουργός είπε «Εάν δεν τηρηθεί η διαδικασία. Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο αν δεν έχει δηλωθεί το αποτέλεσμα του self test. Αν ο εργαζόμενος δεν παρουσιάσει self test, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να μην δεχθεί την παροχή εργασίας του εργαζομένου.

Αν ο εργοδότης δεχθεί εργαζόμενο χωρίς αποτέλεσμα self test, θα έχει 300 ευρώ πρόστιμο και αν ο εργαζόμενος είναι στην εργασία του θα έχει 500 ευρώ πρόστιμο για κάθε εργαζόμενο. Αν ο εργαζόμενος εργάζεται με θετικό τεστ, τότε το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ.»

Πώς θα δηλώνεται το αποτέλεσμα των self test

Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα επιλέγουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους. Θα μεταφέρονται στη σχετική πλατφόρμα, της ΕΡΓΑΝΗ, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης εκτιμώντας πως όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.

Με αρνητικό αποτέλεσμα, εννοείται πως ο εργαζόμενος πηγαίνει κανονικά στην εργασία του. Εάν είναι θετικό, εντός 24 ωρών ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δημόσια δομή, είτε σε ιδιωτική δομή με επιβάρυνση του εργοδότη ή του ίδιου. Θα παραμείνει σε καραντίνα μέχρι το αποτέλεσμα. Εάν το αποτέλεσμα παραμείνει θετικό εκδίδεται βεβαίωση για την καραντίνα του εργαζόμενου. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό εκδίδεται πάλι βεβαίωση για την προσέλευση στην εργασία. Επίσης, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρεοτικότητα των self tests.

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε τη διενέργεια υποχρεωτικών self test και στους εργαζόμενους των ΚΕΠ, των ΟΤΑ (βοήθεια στο σπίτι και καθαριότητα), αλλά και σε δικαστικούς υπαλλήλους και λειτουργούς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr