Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο πότε θα καταβληθούν οι εκκρεμείς συντάξεις, τι γίνεται με τα αναδρομικά 300.000 συνταξιούχων και πως θα ενισχυθούν οι άνεργοι.

Μιλώντας σε πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή του MEGA ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων.

Εκκρεμείς συντάξεις

Για τις εκκρεμείς συντάξεις έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο πρόβλημα. Είναι μια κληρονομιά από το παρελθόν. Ο ΕΦΚΑ κληρονόμησε το παλιό ΙΚΑ, το παλιό ΤΕΒΕ και όλους τους οργανισμούς που είναι συνώνυμοι με την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Από εκεί και πέρα τα προβλήματα συνεχίστηκαν…» σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Σχετικά με την ημερομηνία πληρωμών δήλωσε: «Είχε ψηφιστεί ο θεσμός της προσωρινής σύνταξης, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Όμως αυτός ο θεσμός λειτούργησε εν μέρει. Από αυτούς τους 155 χιλιάδες, μόνο οι 50 χιλιάδες έχουν πάρει προσωρινή. Οι άλλοι δεν έχουν πάρει τίποτα. Για αυτό το λόγο θεσπίσαμε τώρα τον μηχανισμό της καταβολής έναντι ενός αριθμού εθνικών συντάξεων, είναι ή 360 ή 384 ευρώ, για κάθε μήνα που ο ΕΦΚΑ χρωστάει. Καταβάλλεται μια γενικότερη προσπάθεια με άλλα εννιά μέτρα που έχουμε ανακοινώσει για να επιταχυνθεί ο μηχανισμός των συντάξεων».

Αναδρομικά συνταξιούχων

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «Μέχρι τώρα έχουν δοθεί συντάξεις που οφείλονταν λόγω χηρείας. Έχουν δοθεί αυξήσεις σε επικουρικές συντάξεις που επίσης οφείλονταν».

Ενίσχυση ανέργων

«Για τους εργαζόμενους και τους άνεργους έχει υπάρξει την τελευταία χρονιά και λόγω της πανδημίας, το ισχυρότερο πακέτο στήριξης που υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια. Για τους εργαζόμενους μόνο έχουν δοθεί ποσά που αγγίζουν τα 4 δις, και έχουν δοθεί επίσης και μια σειρά από ενισχυμένα επιδόματα για τους ανέργους, έχει παραταθεί ο χρόνος για τα επιδόματα ανεργίας, και έχει δοθεί και έκτοτε επίδομα στους μακροχρόνια ανέργους. Παρακολουθούμε την κατάσταση με την πανδημία, βλέπουμε πως εξελίσσεται η κατάσταση, και ανάλογα θα επέμβουμε», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Υπενθυμίζεται ότι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας και την επαγγελματική κατάρτιση ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τις δημοσιονομικές εξελίξεις ανέφερε ο υπουργός Εργασίας κ.Κωστής Χατζηδάκης πριν από λίγες ημέρες.
Αυτό προέκυψε από την επίσημη τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού, σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη για την ψηφιακή αναβάθμιση του ΟΑΕΔ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr