Χατζηδάκης: Συντάξεις «fast track» και «σημαντική αύξηση» του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης από το Φόρουμ των Δελφών.

Συντάξεις «fast track» και «σημαντική αύξηση» του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης από το Φόρουμ των Δελφών. Για τον κατώτατο μισθό ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αύξηση του ΑΕΠ θα ληφθεί υπόψη, η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων θα ληφθεί υπόψη, και θα πάρουμε απόφαση για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, το υπογραμμίζω».

Διευκρίνισε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία προτάσεων, με τους εργοδότες να μιλάνε για 3% με 4% αύξηση, και τη ΓΣΕΕ να ζητά 751 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα του 2009. «Περιμένουμε την πρόταση των εμπειρογνωμόνων, εμείς δεν έχουμε μιλήσει. Δώσαμε όμως το 2019 μια αύξησή συμβολική 2%, με ύφεση όμως, όταν οι εργοδοτικοί φορείς μας έλεγαν να παγώσουμε».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις

Για τις εκκρεμείς συντάξεις ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η κατάσταση ήταν πάντοτε προβληματική, αλλά έγινε χαώδης από το 2016 και μετά με «φύρδην μίγδην» συγχώνευση ταμείων. Ο υπουργός Εργασίας αποκάλεσε δε «κακότεχνη μπάμπουσκα» τον ΕΦΚΑ, με ταμεία συγχωνευμένα μεταξύ τους χωρίς συνοχή και υποδομή.

Όπως επισήμανε, χορηγήθηκαν 123.000 συντάξεις το 2019, 161.000 το 2020, 161.000 το 2021 και το 2022 πάνε στις 224.000 αποφάσεις για συντάξεις, ένα ρεκόρ όλων των εποχών για τον ΕΦΚΑ και των ταμείων του προηγουμένως. «Η έκδοση σύνταξης μπορεί να κρατούσε και χρόνια. Ο μέσος όρος οχτώ μήνες». Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα φέρει πακέτο ρυθμίσεων για επιτάχυνση χορήγησης των συντάξεων.  

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr