Οι πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την προώθηση της επαγγελματικής κατάρτισης και την απόκτηση δεξιοτήτων και αυτές που σχεδιάζει για το μέλλον συζητήθηκαν –μεταξύ άλλων- στη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη μα τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

Οι πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την προώθηση της επαγγελματικής κατάρτισης και την απόκτηση δεξιοτήτων και αυτές που σχεδιάζει για το μέλλον συζητήθηκαν –μεταξύ άλλων- στη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

Με δεδομένο ότι το 2023 είναι Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, ο κ. Σχοινάς παρουσίασε τις προτεραιότητες της Επιτροπής για τις σχεδιαζόμενες δράσεις –σε εθνικό και τοπικό επίπεδο- που θα δώσουν έμφαση στο να αποκτήσουν πρόσβαση στο «οικοσύστημα» των δεξιοτήτων και αυτοί που δεν είχαν μέχρι τώρα όπως π.χ. οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών. Ο κ. Χατζηδάκης από την πλευρά του σημείωσε την επανεκκίνηση της επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα. Τόνισε ότι ήδη έχουν υλοποιηθεί δυο ευρείας κλίμακας προγράμματα για την απόκτηση πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων –με συνολικά 270.000 ωφελούμενους, εργαζομένους και ανέργους- και ότι θα ακολουθήσουν και άλλα, αναδεικνύοντας τη διπλή στήριξη της ΕΕ (από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ) σε αυτή την προσπάθεια.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Ενημέρωσα τον φίλο Υπουργό, τον Κωστή Χατζηδάκη για τις πρώτες σκέψεις μας και τον σχεδιασμό για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων που γιορτάζουμε φέτος. Είναι μια εξαιρετική αφορμή για να μπορέσουμε να δώσουμε ξανά δυναμισμό στην αγορά εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Να προικίσουμε με δεξιότητες ανθρώπους νέους αλλά και ενήλικες που έχουν αποκοπεί από την αγορά εργασίας. Ανθρώπους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην παροχή επαγγελματικής κατάρτισης. Και σε αυτήν τη μεγάλη πανευρωπαϊκή προσπάθεια θέλουμε να βγάλουμε τις δεξιότητες έξω από τους διαδρόμους των Βρυξελλών. Γιατί είναι ένα θέμα για το οποίο οι εθνικές κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές έχουν και θέλουμε να έχουν ρόλο και ευθύνη. Είχαμε λοιπόν μια πρώτη συζήτηση σήμερα για το πώς θα δομήσουμε αυτή την σημαντική αφορμή σε εθνικό επίπεδο. Χρειαζόμαστε στην Ευρώπη μια μεγάλη επανάσταση γνώσης. Έχουμε λιγότερο κόσμο από αυτόν που χρειαζόμαστε σε κρίσιμους τομείς όπως στην ψηφιακή και στην πράσινη μετάβαση. Αλλά χρειαζόμαστε και αυτή η επανάσταση να είναι δίκαιη. Να αφορά ισότιμα όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, ανεξάρτητα από το οικονομικό τους επίπεδο και τον τόπο που ζουν. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr