Οι Χάρτες του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) αποδεικνύουν αυτό που βλέπουμε όλοι μας στη χώρα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα χειροτερεύει αντί να καλυτερεύει. Άλλωστε, τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν πριν λίγη ώρα το αποδεικνύουν, ενώ στο «κόκκινο» είναι το ΕΣΥ.

Οι αναθεωρημένοι έγχρωμοι χάρτες του ECDC αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Όπως φαίνεται και από τα δεδομένα που αποτυπώνονται στον χάρτη που αφορά τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 25 Φεβρουαρίου με 4 Μαρτίου η Ελλάδα εχει «κοκκινήσει» στο μεγαλύτερο μέρος της. Μάλιστα, το κόκκινο χρώμα έχει εξαπλωθεί σε όλη την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό είναι ίσα ή πάνω από 150.

Χάρτες ECDC: Άσχημα τα νέα από τη νέα εκτίμηση για την εξάπλωση του κορωνοϊού

Χάρτες ECDC: Άσχημα τα νέα από τη νέα εκτίμηση για την εξάπλωση του κορωνοϊού

Η εικόνα συνεχίζει να μην είναι καλή για την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς σχεδόν όλη η ήπειρος έχει βαφτεί πορτοκαλί. Όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας, η χώρα μας παραμένει ολόκληρη στο πράσινο. Την ίδια ώρα το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει στο κίτρινο.

Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%. Αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.

Χάρτες ECDC: «Πράσινη» η Ελλάδα, αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας

Χάρτες ECDC: «Πράσινη» η Ελλάδα, αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας

Όσον αφορά τον αριθμό διαγνώσεων ανά 100.000 κατοίκους, οι περισσότερες περιοχές στη χώρα μας βρίσκονται επίσης στο κόκκινο. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία περιοχή πια που να βρίσκεται στο κίτρινο. Επίσης, η Θεσσαλονίκη, η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος βρίσκονται στο κόκκινο. Θυμίζουμε ότι αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν και τα λύματα.

Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης, όπως φαίνεται και στον παραπάνω χάρτη, βρίσκεται στην πορτοκαλί ζώνη που σημαίνει πως έχουν 150 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Όσες περιοχές έχουν βαφτεί με σκούρο κόκκινο χρώμα τότε έχουν 500 ή περισσότερα κρούσματα στον ίδιο πληθυσμό.

Χάρτες ECDC: Πώς διαβάζονται

Να υπογραμμιστεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ως στόχο έχει την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr