“Αρκετά πια με τον εκφυλισμό του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη”, ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης

«Αρκετά πια με τον εκφυλισμό του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνο Μενουδάκο.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, η συνάντηση έγινε, προκειμένου να εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες σχετικά με τη μαζική αποστολή email προεκλογικού χαρακτήρα, από την ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, σε εγγεγραμμένους πολίτες στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

«Μπορεί η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών, στην οποία προβλέπεται πλέον και η επιστολική ψήφος, θα διεξαχθεί με αδιάβλητο και διαφανή τρόπο;», διερωτάται ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση

Συνάντησα σήμερα τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κ. Μενουδάκο, για να εκφράσω την έντονη ανησυχία μας για τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες σχετικά με τη μαζική αποστολή email προεκλογικού χαρακτήρα, από την ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, σε εγγεγραμμένους πολίτες στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Η κ. Ασημακοπούλου δεν είχε νόμιμο τρόπο να έχει στην κατοχή της τα προσωπικά στοιχεία των εκλογέων χωρίς την πρότερη συναίνεσή τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται δημοσίως ζήτημα διαρροής προσωπικών στοιχείων από τη διαδικτυακή πύλη του ελληνικού κράτους «gov.gr».

Υπενθυμίζω την υπόθεση με τα Sms που περιείχαν το κακόβουλο λογισμικό Predator, με βάση ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από τις αιτήσεις εμβολιασμού που είχαν καταχωρηθεί στην κρατική πλατφόρμα για τον εμβολιασμό «emvolio.gov.gr».

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα διαφαινόμενο σκάνδαλο αντίστοιχο με αυτό της Cambridge Analytica επί Τραμπ. Φαίνεται ότι δεν έχουμε δει ακόμα την κορυφή του παγόβουνου. Σε εκείνη την περίπτωση η διαρροή προερχόταν από μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ενώ εδώ φαίνεται ότι η διαρροή προέρχεται από κρατική διαδικτυακή πύλη.

Θέλω να θέσω στην κυβέρνηση δύο συγκεκριμένα ερωτήματα:

1ον) Μπορεί να διασφαλίσει ότι τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών δεν χρησιμοποιούνται χωρίς τη συναίνεση και τη συγκατάθεση τους σε στοχευμένες εκστρατείες πολιτικού περιεχομένου κάτι που οδηγεί σε πολιτική χειραγώγηση;

2ον) Μπορεί να διασφαλίσει ότι η εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών, στην οποία προβλέπεται πλέον και η επιστολική ψήφος, θα διεξαχθεί με αδιάβλητο και διαφανή τρόπο;

Τα ερωτήματα, όμως, είναι μάλλον ρητορικά. Γιατί η κυβέρνηση είτε θα μας πει πως όλα είναι καλώς καμωμένα είτε ότι για μια ακόμη φορά θα ρίξει «άπλετο φως» όπως αυτό που είδαμε στις υποκλοπές και στο έγκλημα στα Τέμπη.

Η ελληνική Δικαιοσύνη και η Ανεξάρτητη Αρχή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων οφείλουν να διερευνήσουν την υπόθεση σε βάθος.

Ο Πρόεδρος της Αρχής, κ. Μενουδάκος, με ενημέρωσε ότι η διαδικασία ελέγχου έχει ήδη ξεκινήσει.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί απόλυτα το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής και των δικαστικών Αρχών και να μην ξαναδούμε φαινόμενα απαράδεκτα όπως αυτά με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στην υπόθεση των υποκλοπών.

Αρκετά πια με τον εκφυλισμό του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr