Στις 19:00 θα ανακοινωθούν σήμερα τα νέα μέτρα για τη χαλάρωση του lockdown. Κικίλιας και Χαρδαλιάς θα ανακοινώσουν από το υπουργείο Υγείας για το άνοιγμα λανεμπορίου, σχολείων και μετακινήσεων.

Υπό τη σκιά των αυξημένων κρουσμάτων που καταγράφηκαν χθες, συνεδριάζει αυτήν την ώρα η επιτροπή με τις ανακοινώσεις να γίνονται στις 7 το απόγευμα από Κικίλια και Χαρδαλιά. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι μολύνσεις σήμερα αναμένεται να κυμανθούν στο επίπεδο των 3.500. Oι επιστήμονες εκτιμούν πως και τις επόμενες ημέρες το ιικό φορτίο στη χώρας μας θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, καθώς η κυριαρχία των μεταλλάξεων έχει αυξήσει σημαντικά τη μεταδοτικότητα.

Εξαδάκτυλος: Το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς επιβάρυνση

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, η οποία, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και την κόπωση του κόσμου από το lockdown, θα προχωρήσει σε εισηγήσεις σχετικά με χαλάρωση μέτρων και το λιανεμπόριο. Πριν από λίγο, ωστόσο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, συμμετέχοντας στη συνέντευξη Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα το λιανεμπόριο και αφού νωρίτερα βρισκόταν στη συνεδρίαση της επιτροπής για τον κορωνοϊό, δήλωσε σχετικά:

«Νομίζω ότι εφόσον επικρατήσει μια άλλη αντίληψη, που φαίνεται ότι επικρατεί, σύντομα θα μπορέσουμε να αγοράσουμε παπούτσια και είδη που μέχρι τώρα παραλαμβάνουμε από κούριερ. Το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ουσιώδη επιβάρυνση στην επιδημιολογική κατάσταση. Δεν είναι ακίνδυνο, όμως έχει μικρότερο κίνδυνο. Το να έχουμε ανοιχτά τα μικρά μαγαζιά με ρυθμίσεις που να αποκλείουν τον συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους θα βοηθήσει πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Εξαδάκτυλος

Σαρηγιάννης: Να εφαρμόσουμε καλύτερα τα λοιπά μέτρα για να ανοίξει το λιανεμπόριο

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, τόνισε πως κάθε άνοιγμα που κάνουμε, είτε λέγεται σχολεία είτε εστίαση είτε εμπόριο, συνεισφέρει στην πιθανότητα επαφών. «Αναζητούμε το μείγμα για την πιο ήπια διαχείριση του κινδύνου, επιτρέποντας σε όλους μας να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Το λιανικό εμπόριο προσθέτει ένα 6% σε αυτού του είδους τις επαφές όταν μπει ο πελάτης στο κατάστημα. Με το click away είναι λίγο λιγότερο, 4%. Για να μπορέσουμε να ανοίξουμε λοιπόν με ασφάλεια και να αντεπεξέλθουμε σε αυτό το +6%, θα πρέπει να γίνει με κάποιον μηχανισμό που να μειώσει το 6%, τον αριθμό των επαφών που κάνει αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός. Ένας μηχανισμός είναι να εφαρμόσουμε εμείς πιο αυστηρά τα μέτρα. Π.χ. η βόλτα στην πλατεία, ή να γίνεται απολύμανση αέρα στους εσωτερικούς χώρους καταστημάτων. Το θέμα του αερισμού είναι βασικό. Οι μελέτες λένε ότι δεν φτάνει. Επομένως, το να απολυμάνεις τον αέρα από τη στιγμή που θα μπει μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων είναι σημαντικό. Υπάρχει πληθώρα συσκευών. Είναι εφικτό να γίνει σε 2-3 εβδομάδες», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Εξαδάκτυλος

Και συνέχισε λέγοντας ότι

«Τα self test στη συγκυρία που είμαστε είναι ο καταλύτης, αν μιλάμε για αποκλιμάκωση και όχι για συνεχή αύξηση. Η εποχικότητα έχει να κάνει με μια σειρά από δραστηριότητες. Η εποχικότητα δεν οδηγεί σε αυτού του είδους την αποκλιμάκωση. Αν το αφήσουμε ελεύθερο, θα πάει σε αύξηση μέχρι το Πάσχα. Και αυτό θα είναι πολύ κακό. Να κάμψουμε την καμπύλη τώρα. Να μπει σε εφαρμογή η τηλεργασία. Είναι ακόμα ένας μηχανισμός για να υποκαταστήσουμε το +6% του λιανεμπορίου.
Ολη η Ελλάδα θέλει να λειτουργήσει το λιανεμπόριο. Να εφαρμόσουμε καλύτερα τα λοιπά μέτρα. Δεν μιλώ για ατομική ευθύνη, μιλώ π.χ. για τους εργοδότες που δεν έχουν το προσωπικό σε τηλεργασία».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr