Στο πως έγινε η διαχείριση της κακοκαιρίας «Μήδεια», για την Εθνική Οδό που έκλεισε και στο σχέδιο «Βορέας» αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Καμίνη, με θέμα την αξιοποίηση των εθελοντών πυροσβεστών, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας, συνεννόησης και κοινής προσπάθειας «απέναντι σε μια κλιματική αλλαγή που θα είναι αμείλικτη για τα παιδιά μας».

Παράλληλα, μίλησε για τις κινήσεις της Πολιτικής Προστασίας απέναντι στη «Μήδεια»:

«Ακούσαμε για το κλείσιμο της εθνικής οδού, ότι ταλαιπωρήθηκαν οι άνθρωποι και οι φορτηγατζήδες επί ώρες. Αυτό που συνέβη με την εθνική οδό, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι ότι εν μέσω χιονοθύελλας -γιατί στις πεντέμισι η ώρα εγώ ήμουν εκεί- εν μέσω μηδενικής ορατότητας, με τις εξόδους στην εθνική να είναι με μισό μέτρο χιόνι, με κίνδυνο δηλαδή να μποτιλιαριστούν όποια φορτηγά υπήρχαν εκεί και να κλείσει ακόμα και η ΛΕΑ, πήραμε μια δύσκολη απόφαση με τον υπουργό (Μ. Χρυσοχοΐδη) να κλείσει η εθνικής οδός, ακριβώς για να μην κινδυνεύσει κανένας.

Αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί έκπληξη, διότι ακολουθείται και σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία και η Ολλανδία. Είναι ένα βασικό εργαλείο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης. Συντεταγμένα πήγαμε, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος. Ταλαιπωρήθηκε για σαράντα λεπτά στη γέφυρα της Καλυφτάκη ώστε να γίνει αναστροφή. Είναι προτιμότερο 40 λεπτά κάποιοι να ταλαιπωρηθούν, παρά εγκλωβισμένοι ώρες ατελείωτες, χιλιόμετρα μέσα στην εθνική οδό και να έχουμε καταστάσεις που ζήσαμε στο παρελθόν».

Αναφορικά με το ζήτημα των επικαλύψεων, είπε ότι στο σχέδιο «Βορέας», τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ όσο και οι δήμοι ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν. «Το αν είχαν τα μέσα ή αν μπορούσαν να το κάνουν είναι ένα άλλο ζήτημα, στο οποίο βεβαίως εκεί έχουμε και γραφειοκρατικές διαδικασίες σε σχέση με το κλάδεμα» σημείωσε και ζήτησε να μην ακολουθείται στο θέμα αυτό «μικροπολιτική προσέγγιση».

«Το θέμα δεν είναι το ανάθεμα και οι κατάρες, το τι έγινε και τι δεν έγινε. Το θέμα είναι να συνεννοηθούμε ότι όλο αυτό είναι ένα ζήτημα πατριωτικό στο οποίο θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε, γιατί απέναντι σε μια κλιματική αλλαγή που μέχρι τώρα ήταν μία περιγραφή όλων αυτών που συνέβαιναν μακριά από την Ελλάδα, τώρα είναι εδώ. Και το ζούμε πολύ γρήγορα» είπε.

Σχετικά με το θέμα που έθεσε ο κ. Καμίνης για τους εκτός διαδικασίας εμβολιασμούς στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι:

«Είμαστε αμείλικτοι. Για όσους πιστεύουν ότι στην πλάτη των ανθρώπων που πραγματικά έχουν ανάγκη το εμβόλιο, θα παίζουν τα δικά τους παιχνίδια, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Όταν έχουμε 35.000 εμβολιασμούς και συζητάμε για 3-4-5 περιπτώσεις, προφανώς είναι η απόλυτη εξαίρεση. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός ή να υπάρχει ένας ελεγκτής γύρω από κάθε εμβολιαστή ή γύρω από κάθε δομή από τις εκατοντάδες που υπάρχουν. παρακολουθούμε από κοντά το θέμα».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, είπε ότι η κυβέρνηση δεν διασφάλισε σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή του σχεδίου «Βορέας» από όλους τους δήμους. Ζήτησε επίσης να μη χρεωθούν οι πολίτες που δεν είχαν ρεύμα, για τις κλήσεις τους στο «πενταψήφιο» νούμερο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ρώτησε τον κ. Χαρδαλιά, εάν για τα άτομα που εμβολιάστηκαν εκτός διαδικασίας στη Θεσσαλονίκη «έχετε φροντίσει να ενημερωθεί η δικαιοσύνη και να ασκηθούν διώξεις».

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr