«Έσπασε» κάθε ρεκόρ σήμερα ο κορωνοϊός στην Ελλάδα με 508 κρούσματα. Άλλοι 8 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ενώ 81 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στη σημερινή του τοποθέτηση στην ενημέρωση για την πανδημία σημείωσε αρχικά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση, αλλά με μεγάλη πίεση. Αυτό δείχνουν και οι χάρτες που δημοσίευσε χθες το ECDC.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην πολύ σοβαρή κατάσταση που υπάρχει στη Γαλλία και στην Αγγλία, όπου παίρνονται πολύ αυστηρά μέτρα με lockdown. Στη συνέχεια μίλησε και για την Ολλανδία και την Ιταλία όπου η κατάσταση επιδεινώνεται. Επίσης, στην Ισπανία καταγράφεται έξαρση, με την κατάσταση στην Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη να είναι στο «κόκκινο». Έπειτα, αναφέρθηκε σε Πολωνία, Τσεχία και Γερμανία.

Όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, δείχνουν ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, σημείωσε ο υφυπουργός. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, στη συνέχεια, εξήγησε γιατί μπήκε η Κοζάνη στο επίπεδο συναγερμού 4 σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς. Ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε για τις δράσεις που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή και για τους ελέγχους που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές. Στη συνέχεια, υπενθύμισε τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ για την Κοζάνη.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος για την εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων αφού δεν υπάρχουν σημαντικές συρροές κρουσμάτων που να επιβάλλουν κάτι τέτοιο. Ανοιχτές θα μείνουν οι επιχειρήσεις που έμεναν ανοιχτές και στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Αναστέλλονται όλα τα μαθήματα και εξετάσεις οδήγησης. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς την περιοχή για γάμους, κηδείες, βαφτίσεις κτλ.

Αύριο θα γίνει σύσκεψη με τους φορείς της περιοχής παρουσία του υφυπουργού. Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι και η κατάσταση στα Γιάννενα είναι πολύ κρίσιμη. Μετά την επίσκεψη στην Κοζάνη, το κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας θα βρεθεί εκεί.

Τα μέτρα που ισχύουν για την Κοζάνη

Λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και σε συνέχεια της σχετικής ομόφωνης εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τίθεται από 16-10-2020 ώρα 06.00 και για 14 ημέρες, έως και 29-10-2020, στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου, σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης (https://covid19.gov.gr/).

Σημειώνεται ότι στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

·         Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

·         Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

·         Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

·         Κινηματογραφικές προβολές

·         Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

·         Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

·         Μουσικές σκηνές

·         Εστίαση – επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through

·         Παιδότοποι

·         Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

·         Γυμναστήρια

·         Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

·         Λιανεμπόριο

·         Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

·         Συνέδρια / Εκθέσεις

·         Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.

Απευθύνεται ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τη λοίμωξη COVID-19.

Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: «Σήμερα ανακοινώνουμε 508 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 24450, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. 3454 (14.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9893 (40.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 81 συμπολίτες μα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (29.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 255 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 490 θανάτους συνολικά στη χώρα. 184 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr