CDC: Νέα δεδομένα των αμερικανικών CDC.

Νέα δεδομένα από τα CDC των ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν ό,τι λένε εδώ και μήνες οι επιστήμονες. Πόσοι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό μεταξύ 163 εκατομμυρίων εμβολιασθέντων. Τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι τόσο αποτελεσματικά, ώστε το 99,99% των πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων περνούν «στο πόδι» την Covid-19 αν τυχόν μολυνθούν από τον επικίνδυνο ιό.

CDC: Τι αναφέρουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία

Αυτό αποκαλύπτουν νέα επιδημιολογικά δεδομένα από τις ΗΠΑ, τα οποία αφορούν το διάστημα έως και τις 26 Ιουλίου 2021. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν εκείνα που είχαν αποτυπωθεί σε προγενέστερη έκθεση των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) της χώρας.

CDC

Σύμφωνα με την νέα έκθεση των CDC, μέχρι τις 26 Ιουλίου 2021 είχαν εμβολιαστεί πλήρως σχεδόν 163 εκατομμύρια Αμερικανοί. Αυτό σημαίνει ότι είχαν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες:

  • Είτε από τη δεύτερη δόση των εμβολίων που χορηγούνται δύο φορές (Pfizer, Moderna – σ.σ. το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι εγκεκριμένο στις ΗΠΑ)
  • Είτε από την μοναδική δόση του μονοδοσικού εμβολίου Janssen/Johnson & Johnson

Μεταξύ αυτών των ανθρώπων, αναφέρθηκαν συνολικά 6.587 περιστατικά σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι 6.239 από αυτούς νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο. Οι 1.263 από τους ασθενείς κατέληξαν, σύμφωνα με τα CDC.

CDC

Πόση είναι η πιθανότητα θανάτου

Αυτό σημαίνει πως λιγότερο από το 0,004% των πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων παρουσίασαν σοβαρό πρόβλημα που χρειάστηκε νοσηλεία. Επιπλέον, λιγότερο από το 0,001% έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, αναφέρει το CNN. Οι περισσότερες λοιμώξεις στους πλήρως εμβολιασμένους (το 74%) καταγράφηκαν στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Τα στοιχεία αυτά υποστηρίζουν ό,τι λένε εδώ και μήνες οι επιστήμονες: τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι σωτήρια. Μειώνουν δραματικά τον κίνδυνο βαριάς νόσου και περιορίζουν στο ελάχιστο τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19. Επιπλέον, είναι ασφαλή, καθώς οι πιθανότητες να συμβεί παρενέργεια που θα απειλήσει τη ζωή, μετριούνται σε ελάχιστες στο εκατομμύριο. Πόσο μάλλον που τα εμβόλια αποτελούν την μοναδική ευκαιρία που έχουμε να σταματήσουμε την πανδημία και επιτέλους να ανακτήσουμε την παλιά ζωή μας.

CDC: Οι νέες οδηγίες

Πρόσφατα, τα Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σύστησαν εκ νέου στους Αμερικανούς να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, τα CDC συστήνουν τη χρήση μασκών στα σχολεία και σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντική ή αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2. Η νέα σύσταση αφορά και τους πλήρως εμβολιασμένους έναντι της COVID-19. Επιπρόσθετα, το CDC προχώρησε πρόσφατα σε αναθεώρηση των οδηγιών για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για COVID-19 στους πλήρως εμβολιασμένους.

Πλέον, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για SARS-CoV-2 τρεις έως πέντε ημέρες μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19. Επιπλέον, θα πρέπει να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους για 14 ημέρες μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή μέχρι να έχουν αρνητικό έλεγχο για SARS-CoV-2.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, το οποίο αποδίδεται κυρίως στην επικράτηση του στελέχους Δέλτα του SARS-CoV-2, που είναι ικανό να προκαλέσει λοίμωξη ακόμα και σε πλήρως εμβολιασθέντες. Υπολογίζεται ότι το στέλεχος Δέλτα ευθύνεται για μία αύξηση της τάξης του 300% στα νέα κρούσματα COVID-19 από τις 19 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου 2021.

Η διευθύντρια του CDC, δρ Rochelle Walensky, δήλωσε ότι τα νεότερα δεδομένα είναι αρκετά ανησυχητικά, καθώς δείχνουν ότι ακόμα και οι πλήρως εμβολιασθέντες μπορεί να μολυνθούν από το νέο στέλεχος Δέλτα και μάλιστα να το μεταδώσουν και σε άλλα άτομα, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανεμβολίαστους. Ο διαγνωστικός έλεγχος για SARS-CoV-2 είναι πλέον ευρέως διαθέσιμος και είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τον περιορισμό της μετάδοσης των νέων στελεχών του ιού. Σημειώνεται, ότι το εμβόλιο συνεχίζει να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου κατά 10 φορές και τον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 κατά 3 φορές. Γι’ αυτό τονίζεται η αξία του καθολικού εμβολιασμού του συνόλου των πολιτών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr