Όσο πλησιάζει η ώρα που το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει πραγματικότητα, τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα σε πολλά επίπεδα. Το Brexit δεν μοιάζει ότι θα αποτελέσει ένα βελούδινο διαζύγιο για τις δύο πλευρές, μιας και καιρό τώρα έχουν ναυαγήσει όλες οι προσπάθειες να συμφωνηθούν οι όροι που θα διέπουν τις εμπορικές σχέσεις. Ο κίνδυνος να φτάσει 1 Ιανουαρίου και να μην έχει υπάρξει ντιλ, είναι κάτι παραπάνω από ορατός, καθώς από την πλευρά της Βρετανίας έχει ειπωθεί από τα πιο επίσημα χείλη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την πανδημία και τις συνέπειές της έβαλε την Βρετανία στο μάτι των οίκων αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s μείωσε χθες Παρασκευή κατά μία βαθμίδα το αξιόχρεο του δημοσίου της Μεγάλης Βρετανίας, στο επίπεδο Aa3 (από Aa2), επικαλούμενος την επιδείνωση της οικονομικής και δημοσιονομικής θέσης του Λονδίνου, εξαιτίας των συνεπειών του Brexit και της πανδημίας του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς, καθώς η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Όλα του Brexit δύσκολα

Όμως τα μέτρα εντείνουν την πίεση στην οικονομία της Βρετανίας, που ήδη βάραιναν οι αβεβαιότητες γύρω από το Brexit, δηλαδή το οικονομικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί μετά την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για το εμπόριο ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ ως το τέλος του 2020, πιθανόν θα έχει περιορισμένη στόχευση κι επομένως η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, κατά την άποψη του Moody’s, θα συνεχίσει να ασκεί καθοδική πίεση στις ιδιωτικές επενδύσεις και στην οικονομική ανάπτυξη», εξήγησε ο οίκος.

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου του βρετανικού δημοσίου από τον Moody’s ανακοινώθηκε την ημέρα που ο Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για το σενάριο που αποκαλείται no deal, την απουσία οποιασδήποτε συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, χωρίς πάντως να διακόψει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Moody’s αναθεώρησε την προοπτική του αξιόχρεου του βρετανικού δημοσίου σε «σταθερή» (από αρνητική), γεγονός που αντανακλά την εκτίμησή του ότι η κατάσταση ως προς το δημόσιο χρέος οδεύει σε σταθεροποίηση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr