Μπορέλ: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκιμάζει την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης στις 20 Ιουλίου 2022 να προσθέσει πέντε κράτη μέλη της ΕΕ”, τονίζει σε ανακοίνωση του ο Ύπατος Εκπρόσωπος

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκιμάζει την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης στις 20 Ιουλίου 2022 να προσθέσει πέντε κράτη μέλη της ΕΕ – Ελλάδα, Δανία, Κροατία, Σλοβακία και Σλοβενία – στον κατάλογο των χωρών για τις οποίες θα εφαρμοστεί το μέτρο «Απάντηση σε μη φιλικές ενέργειες ξένων κρατών»” τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του εκ μέρους της ΕΕ ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ.

Προσθέτει ότι η η ΕΕ θεωρεί τους ισχυρισμούς σχετικά με εχθρικές ενέργειες ως αβάσιμους και απαράδεκτους, καλώντας τη Ρωσία να ανακαλέσει όλες αυτές τις καταχωρήσεις.

Αυτή η απόφαση είναι ένα ακόμη βήμα της Ρωσίας προς τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εντάσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της. Το προηγούμενο διάταγμα για τη θέσπιση του καταλόγου των αποκαλούμενων «μη φιλικών» κρατών είναι ασυμβίβαστο με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις του 1961. Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της και να σεβαστεί πλήρως τη Σύμβαση της Βιέννης υπογραμμίζει ο κ. Μπορέλ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος καταλήγει λέγοντας ότι η ΕΕ συνεχίζει να καλεί τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας και όλες τις άλλες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των δικών της διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων.

Ρωσία: Στη “μαύρη” λίστα “μη φιλικών χωρών” η Ελλάδα

Και επίσημα η Ελλάδα στη “μαύρη” λίστα των “μη φιλικών” χωρών προς τη Ρωσία. Με διάταγμα που φέρει την υπογραφή του Ρώσου πρωθυπουργού, Μιχαήλ Μισούστιν, διευρύνεται η σχετική λίστα η οποία εκτός από την Ελλάδα, περιλαμβάνει επίσης τις : Δανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Κροατία .

Η ρωσική κυβέρνηση «επικαιροποίησε τον κατάλογο των ξένων κρατών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο εξωτερικό. Ο κατάλογος περιλαμβάνει την Ελλάδα, τη Δανία, τη Σλοβενία, την Κροατία και τη Σλοβακία.

Ο κατάλογος που ενέκρινε η κυβέρνηση, εκτός από τα ονόματα των χωρών, αναφέρει τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσίας με τα οποία οι διπλωματικές αποστολές μη φιλικών χωρών και τα προξενικά τους γραφεία μπορούν να συνάψουν συμβάσεις εργασίας. Έτσι, σύμφωνα με τη νέα διαταγή, η Ελλάδα έχει όριο 34 άτομα, η Δανία 20, η Σλοβακία 16. Η Σλοβενία και η Κροατία δεν θα μπορούν να προσλαμβάνουν υπαλλήλους στις διπλωματικές τους αποστολές και στα προξενικά τους γραφεία».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr