Blue Glass Apartment: Σχεδιασμένο από το studio Martín Peláez

Γεμάτο φυσικό φως αποχρώσεις που υμνούν τη χαλαρωτική αύρα, το “Blue Glass” είναι ένα πρόσφατα ανακαινισμένο διαμέρισμα που βρίσκεται στη μοντέρνα συνοικία Chamberí της Μαδρίτης. Με επικεφαλής το ισπανικό στούντιο Martín Peláez, το έργο σέβεται την αρχική αισθητική και δομή του 20ου αιώνα διατηρώντας τους δύο φέροντες τοίχους και τα υπάρχοντα περάσματα.

Παράλληλα, οι αρχιτέκτονες άρχισαν να ανανεώνουν το υπόλοιπο εσωτερικό και να προσθέτουν χωρίσματα από τούβλα για να δημιουργήσουν νέους χώρους. «Αναζητείται μια δυαδικότητα μεταξύ δύο κόσμων. Το παλιό, ογκώδες και αδιαφανές. Το νέο, ελαφρύ και διαπερατό», μοιράζεται το studio.

Ο Martín Peláez εισήγαγε μια γλυκιά απόχρωση του μπλε ως μια χρωματική ανάμνηση που απηχεί την αρχική κατάσταση του σπιτιού

«Όλη η εσωτερική ξυλουργική βάφτηκε σε αυτό το χρώμα. Σύμφωνα με αρκετούς γείτονες, είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο για αυτά τα σπίτια, το οποίο δυστυχώς χάνεται με τις διαφορετικές μεταμορφώσεις που πραγματοποιούνται», σημειώνει η ομάδα. Ακολουθώντας αυτό το κριτήριο, διατηρήθηκαν τα μπορντό υδραυλικά πλακάκια που τοποθετήθηκαν στον χώρο του σαλονιού, δημιουργώντας ένα εφέ χαλιού που αποκαλύπτει μέρος του παρελθόντος του σπιτιού και δίνει ταυτότητα στο χώρο.

Συμπληρώνουν τον γαλάζιο τόνο γεωμετρικά γυάλινα χωρίσματα που βρίσκονται σε όλο το διαμέρισμα. Οι αρχιτέκτονες επιφύλαξαν το πιο γυαλιστερό και διαφανές γυαλί για τους κοινόχρηστους χώρους (κουζίνα και σαλόνι) και τη ματ υφή για τις οικείες ζώνες (μπάνιο, κύρια κρεβατοκάμαρα) για να προσφέρουν οπτική ιδιωτικότητα χωρίς να μπλοκάρει το φως της ημέρας. Το αποτέλεσμα δείχνει απίστευτα μινιμαλιστικό και μοντέρνο, χωρίς να θυμίζει σε τίποτα τα υπόλοιπα indoor σκηνικά που έχουμε θαυμάσει τελευταία.

Το “Blue Glass” στη Μαδρίτη, έκτασης 40 τετραγωνικών μέτρων, στεγάζει δύο υπνοδωμάτια, ένα πλήρες μπάνιο κι ένα ανοιχτό σαλόνι με τραπεζαρία και κουζίνα. Το συνολικό εσωτερικό καθορίζεται από απαλές γεωμετρίες και γραμμικές καμπύλες για να συνδέουν και να αρθρώνουν ομαλά τα διαφορετικά περιβάλλοντα μέσα στο διαμέρισμα.

Σε αντίθεση με αυτές τις καμπυλότητες έρχονται τα ντουλάπια κουζίνας που μοιάζουν με σκάλα και προσφέρουν γλυπτική και λειτουργική αξία. Εκτός από το ότι χρησιμεύουν ως αποθηκευτικός χώρος για τα οικιακά σκεύη και το μαγείρεμα, τα ντουλάπια προσφέρουν επίσης χώρο στα ράφια και δημιουργούν ενδιαφέρουσα θέα από την τραπεζαρία και τον κοινωνικό χώρο.

Επιπλέον, όλοι οι όγκοι αποθήκευσης εντός της κουζίνας είναι επικαλυμμένοι με μπλε χρώμα, ενισχύοντας την υβριδική ταυτότητα του σπιτιού, ενώ δίνουν μια παιχνιδιάρικη ματιά στο τελικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά στην επίπλωση, η ομάδα προσπάθησε να ξεφύγει από μια τελειωμένη και σταθερή εικόνα και να υιοθετήσει μια πιο αυθόρμητη, ελεύθερης μορφής αισθητική. «Τα κομοδίνα είναι δύο τσιμεντόλιθοι, η τραπεζαρία είναι ένα τραπέζι από πεύκο με ρόδες, το τραπεζάκι είναι ένας καθρέφτης που αιωρείται σε μια βάση από τούβλα, ο καναπές είναι ένας όγκος που αποτελείται από επικαλυμμένες μονάδες αφρού που στηρίζονται στο έδαφος, κοιτάζοντας για την οριζοντιότητα όπως συμβαίνει με το ιαπωνικό στρώμα», εξηγεί ο Martín Peláez.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr