Η αλλαγή στάσης του Γερμανού καγκελάριου γίνεται υπό το βάρος και της έντονης κριτικής που ασκήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας για το πακέτο “εθνικής” στήριξης του Βερολίνου ύψους 200 δισ. ευρώ

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δείχνει έτοιμος να αλλάξει τη, μέχρι τώρα, σταθερή γερμανική θέση κατά των ευρωομολόγων και να υποστηρίξει την κοινή έκδοση χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμβλυνση της «τρύπας» που έχει ανοίξει η ενεργειακή κρίση, με την αναγκαία συνθήκη πως τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα εκταμιευθούν στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα ως δάνεια και όχι ως επιχορηγήσεις.

Ο Σολτς, σύμφωνα με το Bloomberg, σηματοδότησε την αλλαγή στάσης στη χρήση κοινού δανεισμού στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις προθέσεις του Γερμανού καγκελάριου. Αυτή η μεταστροφή ακολουθεί την έντονη κριτική που δέχτηκε ο Σολτς από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το σχέδιο – μαμούθ εθνικής βοήθειας της Γερμανίας ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ και τις οικονομικές ανισορροπίες που θα μπορούσε να προκαλέσει στο μπλοκ.

Η έκδοση κοινού χρέους θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια δραματική στροφή για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία, μαζί με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, έχει αντιταχθεί σε τέτοιου είδους μέτρα στο παρελθόν. Όμως οι εκκλήσεις για ανάληψη δράσης χωρίς χρονοτριβές έχουν αυξηθεί, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις τεράστιες δαπάνες που θα χρειαστούν, ώστε να μπορέσει η ΕΕ να επιβιώσει μέσα σε έναν χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο και να μεταβεί σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Τα ιταλικά ομόλογα σημείωσαν υπεραπόδοση, με το premium της 10ετούς απόδοσης της χώρας έναντι της Γερμανίας – ένα στενά παρακολουθούμενο μέτρο του κινδύνου στην περιοχή – να μειώνεται κατά 12 μονάδες βάσης σε κάτω από 2,4 ποσοστιαίες μονάδες. Το ευρώ περιόρισε την προηγούμενη πτώση του, διαπραγματευόμενο γύρω στα 0,972 δολάρια.

Το πρόγραμμα της ΕΕ για την εποχή της πανδημίας, ονόματι SURE – το οποίο προσφέρει στήριξη της απασχόλησης ύψους έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή δανείων – θα μπορούσε να αποτελέσει το «μοντέλο» για ένα νέο εργαλείο με εγγύηση χρέους, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Οι λεπτομέρειες οποιουδήποτε νέου προγράμματος δεν έχουν καθοριστεί, αλλά πιθανότατα θα είναι μικρότερο από το Ταμείο Ανάκαμψης Covid ύψους 724 δισ. ευρώ, το οποίο αναπτύχθηκε εν μέρει το 2020 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Σολτς και συνδύαζε την εκταμίευση μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων με χαμηλότοκα δάνεια, σύμφωνα με τους ανθρώπους.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη θέση του Σολτς για το κοινό χρέος, λέγοντας ότι σημαντικά κεφάλαια είναι ακόμη διαθέσιμα ή κινητοποιούνται επί του παρόντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς πάντως να αποκλείει την επιλογή αυτή.

ε στα 0,9697 δολ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr