Η αμφιλεγόμενη ιδέα της επιβολής ορίου στις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζει να διχάζει τα κράτη μέλη, των οποίων οι πηγές ενέργειας και η οικονομική ισχύς ποικίλλουν μεταξύ των 27 εθνών

Άπιαστη παραμένει μια συμφωνία για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει σε δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg, καταγράφοντας το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί στους κόπους του μπλοκ των 27.

Όπως αναφέρει, η κατάσταση παραμένει δύσκολη, καθώς οι ηγέτες των κρατών προετοιμάζονται για τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας όπου και θα συζητήσουν τρόπους περιορισμού μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και απειλεί να ωθήσει σε ύφεση την ΕΕ.
Η αμφιλεγόμενη ιδέα της επιβολής ορίου στις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζει να διχάζει τα κράτη μέλη, των οποίων οι πηγές ενέργειας και η οικονομική ισχύς ποικίλλουν μεταξύ των 27 εθνών, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ με γνώση του θέματος.

Ακόμα και οι υπέρμαχοι του πλαφόν δεν έχουν καταλήξει ως προς το δυνητικό εύρος και τον σχεδιασμό του, ενώ οι αντίπαλοι ανησυχούν για την ασφάλεια του εφοδιασμού, καθώς η Ρωσία έχει κόψει τις αποστολές στην περιοχή μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Νέα επιστολή προς την ΕΕ για τις τιμές του φυσικού αερίου

Νέα επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου απηύθυναν, την Πέμπτη, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Πολωνίας.

Τα δύο βασικά σημεία της επιστολής που βασίζονται σύμφωνα με το ΥΠΕΝ στην πρόταση την οποία υπέβαλε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, είναι τα εξής:

1. Η επιβολή ενός πλαφόν στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου.

2. Μέσα από έναν ευρωπαϊκό Κανονισμό, να προσδιοριστεί ένας νέος δείκτης με τον οποίον θα συνδέεται η τιμή του φυσικού αερίου στα μακροχρόνια συμβόλαια.

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, οι προτάσεις διαμορφώθηκαν μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των πέντε υπουργών που ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης 11 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Ενέργειας, και ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο, σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κοινή επιστολή που στείλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους άλλους τέσσερις ομολόγους μου αποτελεί ένα ουσιαστικό, θετικό βήμα στην προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει από κοινού την ενεργειακή κρίση. Η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει κατατεθεί από τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Κομισιόν, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης. Είμαι αισιόδοξος ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έγκαιρα, ώστε η Ενωμένη Ευρώπη να στηρίξει αποφασιστικά τους πολίτες της ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται».

Στην επιστολή επισημαίνονται ακόμη έξι δράσεις που μπορούν να προχωρήσουν παράλληλα, οι οποίες είναι: κοινές προμήθειες φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ, βελτιστοποίηση της αποθήκευσης φυσικού αερίου, εντατικοποίηση της ενεργειακής διπλωματίας προς τους αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου, ανάπτυξη νέου δείκτη τιμών που θα αντικατοπτρίζει καλύτερα την αγορά, εξοικονόμηση ενέργειας και επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr