«Το διακύβευμα στην Ουκρανία υπερβαίνει κατά πολύ την Ουκρανία…»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, απευθυνόμενος σε νομοθέτες, είπε ότι η Κίνα παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσινγκτον και ο κόσμος αντιδρούν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο αντίκτυπος της οποίας, όπως είπε, έχει γίνει αισθητός στην Ασία.

Μιλώντας στον απόηχο της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι, αν επιτραπεί στη Ρωσία να επιτεθεί ατιμώρητα στον γείτονά της, αυτό θα «ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» και θα οδηγήσει σε έναν «κόσμο συγκρούσεων».

«Το διακύβευμα στην Ουκρανία υπερβαίνει κατά πολύ την Ουκρανία… Νομίζω ότι έχει βαθύ αντίκτυπο στην Ασία, για παράδειγμα», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα υπήρξαν σημαντικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας στη σύγκρουση.

Η εισβολή της Ρωσίας έχει οδηγήσει σε συζητήσεις σχετικά με το πώς ο πόλεμος θα επηρεάσει τη στρατιωτική σκέψη της Κίνας όσον αφορά την Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που το Πεκίνο θεωρεί κινεζικό έδαφος.

«Νομίζω ότι αν Κίνα το βλέπει αυτό -και το βλέπει πολύ προσεκτικά- θα αντλήσει διδάγματα για το πώς η διεθνής κοινότητα συσπειρώνεται, ή όχι, για να αντισταθεί σε αυτήν την επιθετικότητα», είπε ο Μπλίνκεν μιλώντας στην υποεπιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας.

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρετήθηκαν αποκαλώντας ο ένας τον άλλο «αγαπητέ φίλε» όταν συναντήθηκαν στο Κρεμλίνο και συζήτησαν τις προτάσεις της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η πολιτική και υλική στήριξη της Κίνας στην Ρωσία αντίκειται στα συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλά πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει δει ακόμη αποδείξεις ότι το Πεκίνο παρέχει στη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Reuters

Πηγή: pagenews.gr