Ο Άντονι Μπλίνκεν σε δηλώσεις του μίλησε για την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έχει αναφέρει πως ο Nord Stream 2 είναι μία κακή ιδέα. Ακόμη, ο ίδιος έχει επικρίνει την Κίνα για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι η αμερικανική πλευρά θα επιδιώξει στενή συνεργασία με τους συμμάχους για την επιστροφή των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

«Τώρα είναι καιρός οι δυνάμεις μας να επιστρέψουν στο σπίτι»

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα για να επιστρέψουν στις χώρες τους τα στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν και οι ΗΠΑ θα εργασθούν με τους συμμάχους τους για μια συντονισμένη αποχώρηση.

«Επιτύχαμε τους στόχους που είχαμε καθορίσει. Και τώρα είναι καιρός οι δυνάμεις μας να επιστρέψουν στο σπίτι. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μιλήσει για το ζήτημα αυτό σε μερικές ώρες στις ΗΠΑ. Και εγώ βρίσκομαι εδώ για να εργαστώ σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά την άφιξή του στην έδρα του ΝΑΤΟ για μια σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του και τους υπουργούς Άμυνας των 30 χωρών μελών της συμμαχίας.

Αποχωρούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ

Τα περίπου 7.000 μέλη των μη αμερικανικών δυνάμεων, κυρίως από χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Γεωργία, υπερβαίνουν τους 2.500 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Ωστόσο εξακολουθούν να βασίζονται στην αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, σχεδιασμό και ηγεσία για την εκπαιδευτική αποστολή τους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν τα σχέδιά τους αργότερα σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. Υψηλόβαθμος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ δήλωσε στο Reuters ότι δεν αναμένεται από κάποιον σύμμαχο να αντιταχθεί στην επίσημη ανακοίνωση του Μπάιντεν, που αναμένεται σήμερα.

Η προειδοποίηση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για Nord Stream 2

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «επαναλαμβάνει την προειδοποίησή του ότι οποιαδήποτε οντότητα εμπλέκεται στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 διακινδυνεύει να της επιβληθούν κυρώσεις των ΗΠΑ και θα πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως το έργο», τονίζεται σε ανακοίνωση του που υπογράφεται από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Στο κείμενο τονίζεται ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά την κατασκευή του αγωγού και «αποτιμά πληροφορίες σχετικά με οντότητες που μοιάζουν να συμμετέχουν» στο έργο. Ο Nord Stream 2 είναι «κακή συμφωνία» για «τη Γερμανία, την Ουκρανία, τους συμμάχους και εταίρους μας στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη», διατείνεται ο κ. Μπλίνκεν. «Όπως έχουν καταστήσει σαφές πολλές αμερικανικές κυβερνήσεις, αυτός ο αγωγός αποτελεί ρωσικό γεωπολιτικό σχέδιο με σκοπό να διχαστεί η Ευρώπη», συμπληρώνει.

Μπλίνκεν

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr