Χαρακτήρισε επικίνδυνη την απόφαση του OPEC+ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου

 Η σύσφιξη των αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως και οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου μειώνουν την προσφορά έχουν φέρει τον κόσμο στο μέσο της «πρώτης πραγματικά παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης», ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). ) είπε την Τρίτη.

Οι αυξανόμενες εισαγωγές LNG στην Ευρώπη εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και η πιθανή ανάκαμψη της κινεζικής όρεξης για το καύσιμο θα σφίξουν την αγορά καθώς μόνο 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νέας χωρητικότητας LNG θα βγουν στην αγορά το επόμενο έτος, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εβδομάδας Ενέργειας στη Σιγκαπούρη.

Ταυτόχρονα, η πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και των συμμάχων του, γνωστών ως OPEC+, να μειώσουν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) είναι μια «επικίνδυνη» απόφαση, καθώς ο ΔΟΕ βλέπει το παγκόσμιο πετρέλαιο αύξηση της ζήτησης κοντά στα 2 εκατομμύρια bpd φέτος, είπε ο Birol.

«(Είναι) ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς αρκετές οικονομίες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης, αν μιλάμε για παγκόσμια ύφεση…Βρήκα αυτή την απόφαση πραγματικά ατυχή», είπε.

Αλλά ο Μπιρόλ είπε επίσης ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής στην ιστορία της ενέργειας για την επιτάχυνση των καθαρών πηγών ενέργειας και για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ασφαλούς ενεργειακού συστήματος.

«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ο νούμερο ένα μοχλός (της ενεργειακής μετάβασης)», είπε ο Μπιρόλ, καθώς οι χώρες βλέπουν τις ενεργειακές τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως λύση.

Πηγή: pagenews.gr