Ο κ. Μπακογιάννης έθεσε τους προγραμματικούς άξονες, το πολιτικό πλαίσιο, αλλά και την προτεραιότητά του εν όψει της Προεδρίας του για το 2023.

Την εργώδη προσπάθεια για τη θεμελίωση ενός ευρύτερου κοινού οράματος, μιας Ευρωπαϊκής πραγματικότητας στα Βαλκάνια, όπως το προσδιόρισε με σαφήνεια, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης στην καταληκτική ομιλία του στη Σύνοδο του Δικτύου Β40, σηματοδοτεί η ανάληψη της Προεδρίας από την Αθήνα.

Κατά τη διήμερη Σύνοδο των Δημάρχων που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη τη Δευτέρα και την Τρίτη 23 και 24 Ιανουαρίου περισσότεροι από 70 δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί από μεγάλες και μικρότερες πόλεις των Βαλκανίων συμφώνησαν ότι η συνεργασία, η συμμετοχικότητα και η κοινή δράση στην αναζήτηση λύσεων σε κοινά προβλήματα και σε τοπικό επίπεδο είναι ο μόνος δρόμος για την εξασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών των Βαλκανίων.”Αυτές τις τελευταίες 48 ώρες, όλες κι όλοι μαζί, ενισχύσαμε τα θεμέλια του ευρύτερου μας οράματος. Της διαβαλκανικής συνεργασίας, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της κοινής περιφερειακής ανάπτυξης. Και όλοι μαζί βάλαμε ένα λιθαράκι.

Για ένα αύριο καλύτερο, συγκροτημένο, συλλογικό, ένα αύριο για όλες και όλους”, σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε: “Παίρνοντας λοιπόν τη σκυτάλη της Προεδρίας, η Αθήνα στοχεύει να επιδιώξει ακόμη περισσότερα θετικά αποτελέσματα. Βασικό μας μέλημα αποτελεί η ενεργός συνεργασία των μελών γύρω από τομείς-κλειδιά για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων μας. Με προορατικό ορίζοντα, με συμμετοχή αλλά κυρίως με συμμετοχικότητα. Με δράσεις προσιτές για όλους και με ανοιχτές συμπεριληπτικές διαδικασίες. Γιατί οραματιζόμαστε μια Ευρωπαϊκή πραγματικότητα στα Βαλκάνια. Να είμαστε εμείς το καλό παράδειγμα στην περιοχή”.

Ο κ. Μπακογιάννης έθεσε τους προγραμματικούς άξονες, το πολιτικό πλαίσιο, αλλά και την προτεραιότητά του εν όψει της Προεδρίας του για το 2023.

“Η κύρια προτεραιότητά στη διάρκεια της Προεδρίας μας είναι να ενισχύσουμε τη συμμετοχικότητα, δηλαδή την ενεργή και ισότιμη συμμετοχή όλων των πόλεων –μελών στις δραστηριότητες του Δικτύου. […] Για την Αθήνα η Προεδρία δεν είναι άσκηση εξουσίας. Είναι υπηρεσία. Ευκαιρία για δούναι και λαβείν με κοινά οφέλη. Όχι εις βάρος του άλλου, μα για το καλό όλων. Με πυξίδα την αποτελεσματικότητα θέλουμε να χτίσουμε και να συνεχίσουμε το σπουδαίο έργο της Προεδρίας της Κωνσταντινούπολης. Αυτή διαμόρφωσε τη στρατηγική και έθεσε τους συγκεκριμένους άξονες συνεργασίας του Δικτύου μας. Όλοι μαζί τώρα, πρέπει να πάρουμε αυτές τις κοινές προτεραιότητες, και να τις πάμε ένα βήμα παρακάτω. Από τη συζήτηση στη δράση”.

Οι έξι άξονες της Προεδρίας
1) Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

2) Οι έξυπνες πόλεις και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού

3) Η ενίσχυση των δίκαιων και συμπεριληπτικών, αλλά και ανεκτικών κοινωνιών

4) Η οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη

5) Η ενδυνάμωση της τοπικής μας δημοκρατίας

6) Η σύσφιξη των πολιτιστικών δεσμών

Ο κ. Μπακογιάννης ανέδειξε ως κρίσιμο στοίχημα για την αποτελεσματικότητα του Δικτύου την υψηλή συμμετοχή μικρών και μεγάλων πόλεων της περιοχής και προανήγγειλε ότι θα δοθούν περισσότερα κίνητρα στα μέλη για την ενεργή συμμετοχή τους.

Ταυτόχρονα, έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη λειτουργικών σχέσεων και με άλλα δίκτυα, οργανισμούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, το Δίκτυο C40 και το Eurocities. “Είναι σημαντικές αυτές οι συνεργασίες διότι μας επιτρέπουν να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη εμβέλεια, με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδύσεις με κοινό παρανομαστή. Θα αυξήσουμε την αξία, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα του Δικτύου μας. Και κυρίως, θα δώσουμε θεσμική διάσταση στη συνεργασία και τις συμπράξεις στα Βαλκάνια”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr