Βιβλικές καταστροφές και φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς

Ο κυκλώνας Ίαν «θα μπορούσε να είναι ο φονικότερος κυκλώνας στην ιστορία της Φλόριντα», είπε ο Μπάιντεν, επισκεπτόμενος την έδρα της FEMA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. «Οι αριθμοί δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι, όμως λαμβάνουμε τις πρώτες πληροφορίες που κάνουν λόγο για ανθρώπινες απώλειες, οι οποίες μπορεί να είναι μεγάλες», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν έχω επιβεβαιωμένους αριθμούς, αλλά ξέρω μετά βεβαιότητος ότι οι νεκροί είναι εκατοντάδες», είπε στην εκπομπή Good Morning America του δικτύου ABC ο Κάρμινε Μαρσένο, σερίφης της κομητείας Λι.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα πάει στη Φλόριντα «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», για να ευχαριστήσει αυτοπροσώπως όσους ενεπλάκησαν στις επιχειρήσεις διάσωσης και ανοικοδόμησης, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο επίσκεψής του στο Πουέρτο Ρίκο, που επλήγη από τον κυκλώνα Φιόνα.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος απάντησε επίσης κοφτά σε μια ερώτηση για τις συνομιλίες που είχε με τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, έναν από τους σκληρότερους πολιτικούς αντιπάλους του και επικριτές του. «Το θέμα είναι να σώσουμε ζωές και κατοικίες, αυτό είναι το θέμα. Του μίλησα τέσσερις-πέντε φορές και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις διαφωνίες μας σε άλλα ζητήματα», τόνισε.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε επίσης ότι θα διαθέσει όλους τους αναγκαίους ομοσπονδιακούς πόρους για τη Φλόριντα. «Θα την ανοικοδομήσουμε σε συνεργασία με την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές», υπογράμμισε.

Βιβλικές καταστροφές στη Φλόριντα

Προς το παρόν είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπάρξει κάποιος απολογισμός, όμως οι υλικές ζημιές είναι εμφανείς σε πολλές περιοχές. Στο λιμάνι του Φορτ Μάιερς ορισμένα σκάφη βυθίστηκαν, άλλα βγήκαν στην ακτή.

Σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής Φλόριντα, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παρέμεναν χθες χωρίς ρεύμα, ενώ εν αναμονή βρίσκονται συνεργεία επισκευής του δικτύου ηλεκτροδότησης ώστε να επέμβουν όταν θα είναι ασφαλές. Ως προς το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας, ο κυβερνήτης Ντε Σάντις ανακοίνωσε ότι 100 φορητές κεραίες θα τοποθετηθούν στις πληγείσες περιοχές, ώστε να αποκατασταθούν οι επικοινωνίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr