Κι ενώ η Δανία αποτελεί την πρώτη χώρα που διέκοψε οριστικά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και πλέον δεν ξέρει πως θα αξιοποιήσει τα εναπομείναντα εμβόλια, το Λουξεμβούργο προχωρά σε μία ειδική εκστρατεία, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες της ηλικίας 30 έως 54 ετών θα μπορούν να εγγραφούν την ερχόμενη εβδομάδα σε έναν κατάλογο εθελοντών για να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Αυτή την περίοδο το πρόγραμμα εμβολιασμού δίνει προτεραιότητα στους πολίτες ηλικίας 55 έως 64 ετών, στους οποίους χορηγεί τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου: «Το εμβόλιο της AstraZeneca δίνει πολλά περισσότερα από τον κίνδυνο και τον φόβο»

«Ο εμβολιασμός είναι προσωπική επιλογή, αλλά θα εγγραφώ για να δείξω ότι το εμβόλιο δίνει περισσότερα από τον κίνδυνο και τον φόβο», δήλωσε ο 48χρονος πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ.

Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου θέλει «να δώσει στους νέους, οι οποίοι επίσης πλήττονται όλο και περισσότερο από τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και επίσης να διασφαλίσει ότι κανένα εμβόλιο δεν θα πεταχτεί», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το ποσοστό συμμετοχής στην εκστρατεία εμβολιασμού στο Λουξεμβούργο είναι 72%. Στους 40.352 ανέρχονται οι άνθρωποι που έλαβαν τις δύο δόσεις εμβολίου, δηλαδή το 8% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 18 ετών.

Ωστόσο, το Λουξεμβούργο κατέγραψε το θάνατο ενός 74χρονου ο οποίος είχε εμβολιαστεί δύο εβδομάδες νωρίτερα με το σκεύασμα της AstraZeneca. Η εισαγγελία της χώρας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το θάνατο του άνδρα και πως συνδέεται με τον εμβολιασμό, ενώ ανακριτής διέταξε να γίνει νεκροψία για να καθοριστούν τα ακριβή αίτια του θανάτου.

Πιθανόν η ΕΕ δεν θα ανανεώσει τα συμβόλαια με την AstraZeneca

Είναι πιθανόν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα ανανεώσει τα συμβόλαια εμβολίων κατά της Covid-19 με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, δήλωσε σήμερα η υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρυνασέρ.

«Η απόφαση δεν έχει ληφθεί», αλλά μετά την απόφαση της Δανίας να μην χρησιμοποιήσει το εμβόλιο, «η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι» η Ευρώπη να μην ανανεώσει τις παραγγελίες, δήλωσε η υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC. «Δεν έχουμε ξεκινήσει συνομιλίες με τις Johnson & Johnson και AstraZeneca για νέο συμβόλαιο, εκεί που έχουμε συνομιλίες με τις Pfizer/BioNTech και Moderna».

Άνγκελα Μέρκελ

Εμβόλιο AstraZeneca

«Εχουμε ένα χαρτοφυλάκιο με εμβόλια τύπου mRNA που λειτουργεί πολύ καλά και έχουν λίγες παρενέργειες, θα έχουμε νέα εμβόλια, αν όλα πάνε καλά, των Novavax, Sanofi, που είναι εμβόλια ενισχυτικών πρωτεϊνών, που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και έχουμε καθυστέρηση 50 ετών σε αυτό το είδος της τεχνολογίας», εξήγησε. «Αυτά τα εμβόλια θα φθάσουν κατά το δεύτερο εξάμηνο, άρα θα έχουμε πολλές δόσεις σε πολλές πλατφόρμες που θα επιτρέψουν να καλύψουμε το σύνολο των αναγκών».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι οι Pfizer-BioNTech αποδείχθηκαν «αξιόπιστος εταίρος, που τήρησε τις δεσμεύσεις και ανταποκρίθηκε στις ανάγκες μας», εν αντιθέσει με τις παραδόσεις της AstraZeneca.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr