Στο σχέδιο νόμου, μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης, έχουν κατατεθεί επίσης τρεις υπουργικές τροπολογίες και συνολικά 26 βουλευτικές τροπολογίες. 

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» εισάγεται σήμερα για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Στο σχέδιο νόμου, μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης, έχουν κατατεθεί επίσης τρεις υπουργικές τροπολογίες και συνολικά 26 βουλευτικές τροπολογίες.

Βουλευτικές Τροπολογίες

Στο νομοσχέδιο, μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης, έχουν κατατεθεί τέσσερις βουλευτικές τροπολογίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, τέσσερις από το ΚΚΕ και μια από το ΜέΡΑ 25.

Τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν κατατεθεί:

Τροπολογία για την «εξαίρεση του επιδόματος παιδιού από το δηλούμενο εισόδημα για την απονομή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος- Τροποποίηση άρθρου 235 ν. 4386/2016».
Για την «Αποσύνδεση των αντικειμενικών αξιών, επειδή έχουν αυξηθεί από τα περιουσιακά όρια για την παροχή των Κοινωνικών Τιμολογίων Ηλεκτρικής Ενέργειας και των προνοιακών παροχών σε χρήμα του ΟΠΕΚΑ».
Για την «Επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2013».
Για τον «Χαρακτηρισμό της Ηλείας ως άγονη και Προβληματική περιοχή Α κατηγορίας λόγω κοινωνικών, γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και οικιστικών συνθηκών».

Τροπολογίες ΚΙΝΑΛ

Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, από την πλευρά του έχει καταθέσει τροπολογίες:

 • Για «Ρυθμίσεις για τους ελέγχους της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης», οι οποίες αφορούν την αποζημίωση των ελεγκτών υπαλλήλων για τις επιτόπιες αυτοψίες που πραγματοποιούν.
 • Για την «Θεμελίωση δικαιώματος πλήρους και μειωμένης σύνταξης γήρατος ασφαλισμένων γυναικών του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».
 • Για την «Ανταποδοτική σύνταξη ασφαλισμένων του τ. ΤΣΑΥ».
 • Για την «Επαναθεσμοθέτηση αναλογικής σύνταξης σε όσους ασφαλισμένους δεν συμπληρώνουν 4.500 ημέρες ασφάλισης, ούτε τις προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων».
 • Για την «Αύξηση ορίου οφειλών των μη μισθωτών του e-EΦΚΑ».
 • Για την «Μετάθεση αύξησης εισφορών μη μισθωτών του e-EΦΚΑ το έτος 2024».
 • Για την «Κατάργηση Αυτόματου Μηχανισμού Αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής».
 • Για την «Συνταξιοδότηση λόγω γήρατος άνευ ορίου ηλικίας μετά από 40 έτη υποχρεωτικής πραγματικής απασχόλησης».
 • Για «Ασφάλιση ασκούμενων δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών για παροχές σε είδος και χρήμα».
 • Για την «Έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του προσωπικού του ΕΣΥ και του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και εν γένει των ανθρώπων της πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού- Ένταξη στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων».
 • Για την «Αναγνώριση με εξαγορά πρόσθετου εργάσιμου χρόνου αρχαιοφυλάκων υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ως χρόνου πραγματικής υπηρεσίας».
 • Για την «Μισθολογική κατάταξη σπουδαστών των Ενόπλων Δυνάμεων» ώστε να μην έχουν διαφορές με τις απολαβές των σπουδαστών στα Σώματα Ασφαλείας.
 • Για τον «Διπλασιασμό χρόνου υπηρεσίας προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε μονάδες εκστρατείας».
 • Για την «Κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη από τον κρατικό προϋπολογισμό στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για πρόωρη αποστρατεία- συνταξιοδότησή τους με ευθύνη της Υπηρεσίας».
 • Για την «κατάργηση μειώσεων ν. 4093/2012 για τα Μετοχικά ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και τους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων (ΕΚΟΕΜ)».
 • Για τον «Ανακαθορισμό της εσωτερικής διάρθρωσης των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΑ και μετονομασίας αυτής».
 • Την «Προστασία της κύριας κατοικίας και το δικαίωμα προαίρεσης του δανειολήπτη στην επαναγορά του δανείου του» με την επανεισαγωγή της προστασίας της κύριας κατοικίας από την ρευστοποίησή της, την δυνατότητα συνεισφοράς του Δημοσίου στην περίπτωση που ο οφειλέτης αδυνατεί να καλύψει την δόση της ρύθμισης, την προστασία της αγροτικής περιουσίας, την επαναγορά του δανείου στην τιμή πώλησής τους στα funds.
 • Για την «Αποκατάσταση απρόσκοπτης λειτουργίας δημοσίων σχολών ναυτικής εκπαίδευσης» με την παράταση της εξαίρεσης από τη μείωση των συντάξεων των συνταξιούχων του πρώην ΝΑΤ, που απασχολούνται ως διδακτικό προσωπικό στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού.

Τροπολογίες ΚΚΕ

Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογίες για:

«Μείωση των εισφορών για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων- Απαλλαγή από την καταβολή εισφοράς για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας».

Ρυθμίσεις «για τα χρέη ατομικής ασφάλισης προς τα ασφαλιστικά Ταμεία των μη μισθωτών και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ».
«Ρύθμιση για το εφάπαξ των ελευθεροεπαγγελματιών μηχανικών» ώστε να μην είναι μικρότερο από το ποσό που θα ελάμβαναν την 1/9/2013.

«Παύση πλειστηριασμών, πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της πρώτης -κύριας- κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών στρωμάτων» που έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Τροπολογία ΜέΡΑ 25

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ 25 με πρώτο υπογράφοντα τον γραμματέα της Γιάνη Βαρουφάκη έχει καταθέσει τροπολογία για την «Προστασία κύριας κατοικίας με άμεση αναστολή των εξώσεων, των πλειστηριασμών και της πώλησης των κόκκινων δανείων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr