Αποστολάκης για “Αμπντουλχαμίτ Χαν”: «Το γεωτρύπανο αυτή την στιγμή έχει ξεκινήσει δοκιμές εν πλω και ετοιμάζεται να πάει κάπου που δεν μας έχουν ξεκαθαρίσει πού» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Αποστολάκης για το τούρκικο γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν

«Το γεωτρύπανο αυτή την στιγμή έχει ξεκινήσει δοκιμές εν πλω και ετοιμάζεται να πάει κάπου που δεν μας έχουν ξεκαθαρίσει πού» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Αποστολάκης για το τούρκικο γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν», τονίζοντας πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να προκαλέσει ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος ε.α. και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η Ελλάδα περιμένει να δει τι κατεύθυνση θα πάρει το τουρκικό γεωτρύπανο 7ης γενιάς.

Αναφορικά με την έκδοση Navtex και την πορεία που θα ακολουθήσει το «Αμπντουλχαμίτ Χαν», ο κ. Αποστολάκης διευκρίνισε ότι Navtex θα πρέπει να εκδοθεί για την περιοχή που θα δραστηριοποιηθεί το γεωτρύπανο.

«Αν θέλουν οι Τούρκοι να κάνουν Navtex για λόγους δικούς τους, θα το κάνουν. Στη συνέχεια, το κράτος που θα την εκδώσει θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα εκείνο. Αν είναι για να γίνει λήψη διάτρηση του βυθού, τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά», δήλωσε ο κ. Αποστολάκης.

Ερωτηθείς για το τι να συνοδεύεται το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» από τουρκικές φρεγάτες, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι το γεωτρύπανο θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.

«Το ερώτημα είναι πού θα πάει (το πλοίο) και το τι θέλει να προκαλέσει ο Ερντογάν» είπε ο κ. Αποστολάκης εκτιμώντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει να δημιουργήσει μια κρίση ανάλογη του 2020 ή ακόμα και πιο έντονη.

«Εδώ μιλάμε για γεωτρύπανο που θα τρυπήσει βυθό» πρόσθεσε. Και όπως είπε, νόμιμη θα είναι κάθε ενέργεια του ερευνητικού σκάφους που θα γίνει εντός των τουρκικών υδάτων. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Τούρκοι πήραν άδεια από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ο κ. Αποστολάκης είπε ότι φοβάται ότι απειλεί την κυπριακή ΑΟΖ.

«Απειλεί την Κύπρο, ένα κράτος που είναι κυρίαρχο το οποίο έχει ορίσει ΑΟΖ με τα κράτη που γειτονεύει. Η Τουρκία δεν συμφωνεί και κατά καιρούς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα», είπε ο κ. Αποστολάκης. Αναφορικά με το απευχθές σενάριο το τουρκικό γεωτρύπανο να κινηθεί νοτίως της Κρήτης, στο σημείο όπου έχει γίνει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο τόνισε ότι, αν συμβεί αυτό, θα είναι παράνομο 100%.

«Η περιοχή εκείνη καλύπτεται σε ένα κομμάτι από την ΑΟζ που έχουμε συμφωνήσει με την Αίγυπτο. Είναι ξεκάθαρο. Η νόμιμη ΑΟΖ είναι αυτή που ορίζεται από την Ελλάδα και την Αίγυπτο και έχει υποβληθεί και στον ΟΗΕ. Το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι παράνομο» δήλωσε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Ο Ερντογάν θεωρεί ότι έχει ανέβει η αξία του στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι λόγω του ρόλου που έχει παίξει στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και στο λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει αποκτήσει το ΝΑΤΟ μετά την ρωσική εισβολή. Θεωρεί, με δεδομένο ότι κανείς δεν θέλει να φύγει η Τουρκία από την αγκαλιά της Δύσης και να πάει στη Ρωσία, ότι πάρα πολλά πράγματα του συγχωρούνται», εκτίμησε ο κ. Αποστολάκης. Στο σημείο αυτό αναρωτήθηκε για το εάν θα ισχύουν οι αμυντικές συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με τους συμμάχους μας.

«Εάν ο Ερντογάν κάνει κατάφορη παραβίαση του Δικαίου θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη με τα οποία έχουμε υπογράψει αμυντικές συμφωνίες θα πρέπει να κάνουν κάτι για να το σταματήσουν», κατέληξε εκφράζοντας την άποψη ότι «ο Ερντογάν θα κινηθεί στα όρια της νομιμότητας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr