Γιατί ο Τσαβούσογλου απειλεί με πόλεμο αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

Εκτός ελέγχου συνεχίζουν να κινούνται τούρκοι αξιωματούχοι με τελευταίο επεισόδιο να αποτελούν οι πολεμικές ιαχές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι αναφορές του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια και δυτικά της Κρήτης, προκάλεσαν την οργή της Αθήνας αλλά και την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.

«Όχι 12 μίλια, ούτε ένα» είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος της χρονιάς ενώ υπενθυμίζοντας το casus belli συμπλήρωσε:

«Η απόφαση ελήφθη από την Εθνοσυνέλευσή μας το 1995 και το θέμα είναι ξεκάθαρο και η απόφαση παραμένει σε ισχύ».

Η Αθήνα απάντησε άμεσα σε σκληρή γλώσσα στις νέες τουρκικές προκλήσεις. Αρχικά με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και αργότερα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με ανακοίνωσή του, υπογράμμισε πως η Ελλάδα «ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται» ενώ χαρακτήρισε αδιέξοδη την τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία.

Αναλυτικά, ο κ. Οικονόμου αναφέρει:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ’ ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η νέα απαράδεκτη πρόκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ με τον εκπρόσωπό του Γιώργο Αρναούτη να απαντά σε σκληρή γλώσσα:

«Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο.

Είναι δε, απορίας άξιο ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας του» τόνισε για να προσθέσει:

«Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr