Το μεγαλύτερο δώρο στη φαρμακοβιομηχανία φέρει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ απαντά ο υπουργός Υγείας στον αρμόδιο Τομεάρχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Απάντηση στον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την φαρμακευτική πολιτική έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σε δήλωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά πως «το μεγαλύτερο δώρο στην φαρμακοβιομηχανία φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Υγείας τον κ. Ξανθό. Παρέλαβαν καθεστώς τιμολόγησης μέσου όρου 3 χαμηλότερων τιμών στις χώρες της ΕΕ, χωρίς “κόφτη” και παρέδωσαν τιμολόγηση μέσου όρου 2 χωρών Ευρωζώνης με “κόφτη”, υπακούοντας τις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχανιών για προστασία της τιμής των φαρμάκων».

Ο κ. Πλεύρης προσθέτει ότι «πλέον, με τις νέες διατάξεις τιμολόγησης, που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, γίνονται διαπραγματεύσεις με έλεγχο του όγκου κατανάλωσης και εκτίμηση της χαμηλότερης τιμής σε όλη την ΕΕ, ενώ προβλέπεται δυνατότητα μείωσης τιμής ακόμη και χωρίς προστατευτικό “κόφτη”, εάν χρειαστεί.

Οι δε ανασφάλιστοι προστατεύονται πλήρως, αλλά πλέον θα ελέγχεται η προκλητή συνταγογράφηση, καθώς τα τελευταία χρόνια η δαπάνη διπλασιάστηκε με συνταγές σε ΑΜΚΑ, που δεν αντιστοιχούσαν σε ανθρώπους με κατοικία στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει 310 εκατ.ευρώ». «Αυτά τα μέτρα δεν αρέσουν ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά προστατεύουν τα χρήματα των φορολογουμένων», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Πλεύρης.

Η δήλωση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε την αντίδραση Πλεύρη

Υπενθυμίζεται ότι ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός είχε με δήλωσή του χρεώσει την υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών στον υπουργό Υγείας.

Ειδικότερα, ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι «μετά την κατακραυγή των Συλλόγων Ασθενών και της κοινωνίας των πολιτών, ο κ. Πλεύρης αναγκάστηκε να μεταθέσει για λίγο την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τη συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς φαρμάκων και εξετάσεων σε ανασφάλιστους. Σχολίασε ότι το «πρωτοχρονιάτικο δώρο» του κ. Πλεύρη στους ανασφάλιστους είναι η απόφασή του ο «αποκλεισμός αυτός» να ισχύσει από 1/2/2022 «για την αποφυγή πίεσης στις δημόσιες υγειονομικές μονάδες λόγω της πανδημίας covid-19». Τονίσε ότι αφενός «επιβεβαιώνεται απόλυτα η “δυσανεξία” της κυβέρνησης σε πολιτικές καθολικής κάλυψης και ισότητας στη φροντίδα υγείας» και «ο Υπουργός Υγείας κοροϊδεύει τον κόσμο θεωρώντας ότι σε έναν μήνα θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στο αποδιοργανωμένο ΕΣΥ».

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, ο υπουργός Υγείας «στην πραγματικότητα, επειδή υποχωρεί στις πιέσεις της φαρμακοβιομηχανίας που διαμαρτύρεται για την υπέρβαση της δαπάνης και το αυξημένο clawback, έχει επιλέξει να βάλει εμπόδια πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη -και μάλιστα εν μέσω πανδημικής έξαρσης- σε ένα από τα πλέον οικονομικά αδύναμα τμήματα της κοινωνίας». Ο ίδιος σημείωσε ότι «αυτό είναι εγκληματικό με όρους Δημόσιας Υγείας» και πως «η πανδημία απαιτεί το ακριβώς αντίθετο: Άρση των ανισοτήτων, ενδυνάμωση του ΕΣΥ, ισότιμη και δωρεάν κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των ανθρώπων».

«Η μόνη λύση είναι να ακυρωθεί ο νόμος και να επανέλθει σε ισχύ η ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr