Αποφυλακίζεται ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, που θα τεθεί σε καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Αποφυλακίζεται ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, που θα τεθεί σε καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης. Ο Παντσέρι βρίσκεται στη φυλακή για το Qatargate από τις 9 Δεκεμβρίου, δηλαδή εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες. Ο ίδιος ομολόγησε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο, συνάπτοντας μνημόνιο συνεργασίας με τις βελγικές αρχές. 

Η σύλληψη και η ομολογία

Η είδηση για την αντικατάσταση της αποφυλάκισης με περιοριστικούς όρους επιβεβαίωσε και ο δικηγόρος του Παντσέρι στο RTBF.

Τον Δεκέμβριο, οπότε και ξέσπασε το σκάνδαλο του Qatargate, οι ανακριτές είχαν εντοπίσει πάνω από 600.000 ευρώ σε μετρητά στο διαμέρισμα του Παντσέρι. Ο πρώην ευρωβουλευτής παραδέχθηκε ότι τα χρήματα ήταν προϊόν διαφθοράς και προέρχονταν από τρεις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μαρόκο, το Κατάρ και τη Μαυριτανία.

Τον Ιανουάριο, ο Παντσέρι υπέγραψε ένα υπόμνημα μετανοίας. Ο νόμος του επέτρεπε να διαπραγματευτεί μειωμένη ποινή, σε αντάλλαγμα για την πλήρη και ειλικρινή ενημέρωση για τα εγκλήματα του ιδίου ή και των συνεργών του.

Πάντως, παρά το βραχιολάκι, οι ακροάσεις του Παντσέρι αναμένεται να συνεχιστούν. Ο ίδιος άλλωστε παραμένει σε καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Στη φυλακή Καϊλή και Ταραμπέλα

Στη φυλακή πλέον παραμένουν δύο άτομα που το όνομά τους ενεπλάκη στο σκάνδαλο. Η πρώτη είναι η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, στο Χάρεν, και ο δεύτερος ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, στο Marche-en-Famenne.

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και πρώην βοηθός του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζιόρτζι είναι επίσης εκτός φυλακής με ηλεκτρονικό βραχιολάκι από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Νάπολη βρίσκεται ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοζολίνο, καθώς αναμένεται δικαστική απόφαση για την παράδοσή του ή μη στις βελγικές αρχές.

Πηγή: pagenews.gr