Ευχάριστα νέα έρχονται από την Πορτογαλία, η οποία από σήμερα, 5 Απριλίου, χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί εδώ και δύο μήνες σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Αναμφίβολα πρόκειται για μία αισιόδοξη νότα, καθώς οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, με την Ιταλία συνεχίζει να μετρά εκατόμβες νεκρών ενώ στη Γαλλία τα κρούσματα είναι εκτός ελέγχου.

Τα μουσεία, τα γυμνάσια και οι εξωτερικοί χώροι των καφέ άνοιξαν και υποδέχτηκαν τους κατοίκους της χώρας. Την ίδια στιγμή άνοιξαν και τα γυμνάσια της Πορτογαλίας, αν και τα δημοτικά ήταν ήδη σε λειτουργία από τις 15 Μαρτίου.

Όλοι οι τομείς των δραστηριοτήτων που ανοίγουν για το κοινό θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες. Στα τραπέζια των καφέ που διαθέτουν ταράτσα/εξωτερικό χώρο μπορούν να συγκεντρώνονται έως και τέσσερα άτομα, ενώ εξακολουθούν να απαγορεύονται τα ομαδικά αθλήματα στα γυμναστήρια και τα μουσεία πρέπει να προσαρμόσουν το ωράριο λειτουργία τους.

Προσδοκίες για ανάκαμψη το καλοκαίρι

Την ίδια στιγμή οι Πορτογάλοι ελπίζουν πως το καλοκαίρι θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, κάτι το οποίο πρόκειται να φέρει ανάκαμψη. «Αναμένουμε ότι θα έχουμε πολύ λίγους επισκέπτες» εξαιτίας της απουσίας ξένων τουριστών, δήλωσε ο Αντόνιο Νούντες Περέιρα, διευθυντής του Ανακτόρου Πένα στη Σίντρα, περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Λισαβόνα.

«Κανονική ανάκαμψη περιμένουμε το καλοκαίρι όταν η διαδικασία του εμβολιασμού θα έχει προχωρήσει περισσότερο στην Ευρώπη» και όταν οι κανόνες για τα ταξίδια θα είναι πιο χαλαροί, πρόσθεσε ο διευθυντής ενός από τα πιο πολυσύχναστα αξιοθέατα της Πορτογαλίας, με σχεδόν 2 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019, εκ των οποίων περισσότερο από το 85% ήταν ξένοι.

Πορτογαλία: Γιατί οδηγήθηκε σε δίμηνο lockdown

Αντιμέτωπη με έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά η Πορτογαλία είδε τα νοσοκομεία της να γεμίζουν, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση της χώρας να επιβάλει δεύτερο γενικό lockdown στα μέσα Ιανουαρίου. Μία εβδομάδα αργότερα έκλεισαν τα σχολεία.

Προκειμένου τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια η κυβέρνηση βασίζεται στη διεξαγωγή μαζικών διαγνωστικών τεστ και τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών. Βάσει του σχεδίου ανοίγματος της πορτογαλικής κυβέρνησης, τα λύκεια, τα πανεπιστήμια και οι χώροι θεάματος θα ανοίξουν στις 19 Απριλίου, ενώ τα εστιατόρια στις αρχές Μαΐου.

Η υγειονομική κατάσταση επανεξετάζεται κάθε δύο εβδομάδες, με την πιθανότητα επιβολής περιορισμών στις περιοχές που καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Προς το παρόν εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί στα ταξίδια. Οι πτήσεις από και προς τη Βραζιλία και τη Βρετανία έχουν ανασταλεί για να περιοριστεί η εξάπλωση των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, ενώ οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της Πορτογαλίας με την Ισπανία παρατείνονται ως τα μέσα Απριλίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr