Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της επιτροπής Λοιμοξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων. Παρά την δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου, υπάρχουν δεδομένα που προβληματίζουν τους ειδικούς.

Στην συνεδρίαση συμμετέχει και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία θα παρουσιάσει και τις προτάσεις του υπουργείου για την ασφαλή επαναλειτουργία, προκειμένου να διαβεβαιώσει τους επιστήμονες ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν θα επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr στις προτάσεις περιλαμβάνεται:

 • η επέκταση των δωρεάν τεστ αντιγόνων μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr στους μαθητές της
  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως σε αυτούς που φοιτούν στο Λύκειο
 • η έναρξη και λήξη των μαθημάτων σε διαφορετικές ώρες, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός
 • η είσοδος και έξοδος των μαθητών από διαφορετικές εισόδους και εξόδους, επίσης, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι η άνοδος των κρουσμάτων στην Αττική. Πολλοί από τους ειδικούς έχουν κατά καιρούς τονίσει ότι η διασπορά του ιού στην Αττική θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.  Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες Κυριακή δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 390 κρούσματα συνολικά σε όλη τη χώρα, με τα 114 από αυτά να εντοπίζονται στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, ενώ στην Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν 78. Στην Αττική εντοπίζεται ουσιαστικά το 1 στα 3 κρούσματα πανελλαδικά.

Συγκεκριμένα ανά περιοχή εντοπίστηκαν:

 • 19 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
 • 23 κρούσματα στην ΠΕ Βορείου Τομέα Αθηνών
 • 14 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
 • 7 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
 • 37 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών και
 • 14 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

Στην τηλεδιάσκεψη οι επιστήμονες θα συνεκτιμήσουν τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη διασπορά του κορονοϊού η κινητικότητα του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των εορτών, με την κινητικότητα που μπορεί να επιφέρει το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάντως, το περιστασιακό και μερικό άνοιγμα της κοινωνίας κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επέφερε αύξηση της κινητικότητας κατά 20 έως 30%.

Τα εναλλακτικά σενάρια

Στα εναλλακτικά σενάρια που θα εξεταστούν είναι, να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου μόνο τα Δημοτικά Σχολεία -καθώς στις ηλικιακές ομάδες έως 12 ετών η επίπτωση του κορονοϊού είναι αμελητέα- και προς τα τέλη Ιανουαρίου, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα Λύκεια.

Η μετάλλαξη του ιού και πόσο προβληματίζει τους ειδικούς

Στα επιδημιολογικά δεδομένα που θα εξεταστούν για να ληφθούν οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων, θα συνεκτιμηθεί και το έκτακτο: ο μεταλλαγμένος ιός της Μεγάλης Βρετανίας που εντοπίστηκε στη χώρα. Οι ειδικοί θα ανταλλάξουν επιστημονικές απόψεις για το εάν η παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους ενδέχεται να επηρεάσει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και σε τι βαθμό.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ωστόσο, ο Kαθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρει ότι πολλοί επιστήμονες στην Ελλάδα δηλώνουν προς το παρόν δύσπιστοι, ως προς την επικινδυνότητα του νέου στελέχους.

“Κυκλοφορούν δεκάδες μεταλλαγμένα, ο ιός μεταλλάσσεται συνέχεια και υπάρχουν πολλά στελέχη. Εγώ δεν έχω πειστεί και κανείς δεν έχει πειστεί ότι αυτό το στέλεχος είναι χειρότερο από αυτά που κυκλοφορούν. Δεν έχει τεκμηριωθεί. Δεν ξέρω γιατί και δεν έχω καταλάβει γιατί ο συγκεκριμένος νέος τύπος έχει κάνει όλη αυτή η φασαρία”, σημειώνει ο καθηγητής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr