Οριστική είναι η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, με τους μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων να επιστρέφουν στα θρανία τους. Μετά την θετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων στη συνεδρίαση της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου, όπου συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αποφασίστηκε να επιτραπεί το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων σε πρώτη φάση.

Τις επόμενες ημέρες η επιτροπή αναμένεται να επανεξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα προκειμένου να καταλήξει σε σχετική εισήγηση για τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Η κυβέρνηση είχε βάλει σε προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων και η απόφαση για αυστηρό lockdown ως τις 11 Ιανουαρίου, ελήφθη με βάση τον στόχο για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, με τους ειδικούς πάντως να επισημαίνουν πως θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία για φαινόμενα συγχρωτισμού από γονείς που συνοδεύουν τους μαθητές. Έτσι, το υπουργείο Παιδείας έχει προετοιμάσει πλάνο με κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης, αλλά και αναχώρησης, ενώ παράλληλα, τα μέτρα θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

Τι θα ισχύει:

Όπως υπογραμμίζεται από το υπουργείο Παιδείας, η διά ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών θα γίνει με επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό, τα οποία αφορούν σε δύο άξονες: τον συγχρωτισμό των κηδεμόνων και συνοδών των παιδιών και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία.

Σχετικά με τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών). Επιπλέον, θα χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία είσοδοι στα κτίρια των σχολείων, όπου αυτές υπάρχουν.

Επίσης, σε ισχύ είναι όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • χρήση αντισηπτικών
  • σχολαστικοί καθαρισμοί
  • μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά.

Επίσης, με το άνοιγμα των σχολείων λαμβάνονται και επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς. Έχει ήδη δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία.

Σημειώνεται ότι στις 11 Ιανουαρίου θα συνεχίσουν τη διά ζώσης λειτουργία τους και οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Τα γυμνάσια και τα λύκεια, έως ότου επανεξεταστεί το ζήτημα για το άνοιγμά τους από τους ειδικούς, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr