Ύστερα από δύο μήνες τα Δημοτικά, τα Νηπιαγωγεία και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί, άνοιξαν και πάλι σήμερα τις πόρτες τους για να υποδεχτούν τους μαθητές και τις μαθήτριες. Η επανεκκίνηση της σχολικής χρονιάς γίνεται με αυστηρά μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή. 

Για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής θα ισχύσουν εν πολλοίς τα μέτρα που ίσχυαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο:

  • Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους.
  • Θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά.
  • Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση.
  • Προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.
  • Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας εδώ) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μια επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.
  • Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν στην αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία. Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).
  • Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μιας εισόδου, καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Νίκη Κεραμέως: «Περισσότεροι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σχολεία»

Στο πλαίσιο της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, βρέθηκε σε σχολεία στη Μεταμόρφωση και στη Χαλκηδόνα. Εκεί συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές, ευχαριστώντας τους για «τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλαν όλο αυτό το διάστημα που τα σχολεία μας ήταν κλειστά».

Ολόκληρη η δήλωση της υπουργού:

«Πρώτη ημέρα σήμερα επαναλειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών. Η χαρά των παιδιών είναι πολύ μεγάλη και η δική μας επίσης. Ακολουθώντας πάντοτε τις εισηγήσεις των ειδικών, με πρόσθετα μέτρα προστασίας και πρόληψης, ξεκινούν εκ νέου τα σχολεία μας. Τα παιδιά βρέθηκαν στις τάξεις, βρέθηκαν με τους συμμαθητές τους, βρέθηκαν με τους δασκάλους τους. Και θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω πάρα πολύ όλους τους εκπαιδευτικούς, τα στελέχη εκπαίδευσης, τους μαθητές, τους γονείς. Πρώτα από όλα για τις πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλαν όλο αυτό το διάστημα που τα σχολεία μας ήταν κλειστά. Κι επίσης για την εξαιρετική προσαρμοστικότητά τους στα νέα μέτρα. Όπως ξέρετε, έχουν ήδη προστεθεί νέα μέτρα προστασίας και πρόληψης, δωρεάν τεστ για τους εκπαιδευτικούς μας, η κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης για τα παιδιά, περισσότεροι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σχολεία, κ.α. Πρόσθετα μέτρα, επιπλέον αυτών που ήδη ισχύουν, για την καθολική χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα κ.ο.κ.

Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε τη δημόσια και την ατομική υγεία, αλλά και την όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σημαντικός αρωγός σε όλη αυτήν την προσπάθεια και η τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την τήρηση των μέτρων και τη σημαντική συμβολή τους στην τήρηση των μέτρων. Να ευχηθούμε αυτή η χρονιά να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται και είμαστε πλάι στους εκπαιδευτικούς μας, στα στελέχη εκπαίδευσης, στους μαθητές, στους γονείς, σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, προκειμένου να διασφαλίσουμε και την υγεία, αλλά και την εκπαίδευση.

Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Τα παιδιά βρήκαν ξανά τον φυσικό τους χώρο και συμπλήρωσε πως συζητείται με την επιτροπή των ειδικών η επαναλειτουργία των δομών εκπαίδευσης. Κάνουμε προσεκτικά βήματα, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών και παρακολουθώντας πολύ στενά την εξέλιξη της πανδημίας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr