Την άνετη επικράτηση του Ερντογάν στον πρώτο γύρο των προεδρικό εκλογών καταγράφουν τα τελικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγο

Την άνετη επικράτηση του Ερντογάν στον πρώτο γύρο των προεδρικό εκλογών καταγράφουν τα τελικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγο. Η συμμετοχή είναι πραγματικά υψηλή αγγίζοντας το 90%. Ωστόσο, η οριστικοποίηση της νίκης Ερντογάν και μιας νέας θητείας στον προεδρικό θώκο περνάει μέσα από τον δεύτερο γύρο, ο οποίος, όπως και επίσημα ανακοινώθηκε, θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες, στις 28 Μαΐου.

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) Αχμέτ Γενέρ  ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών την Κυριακή 28 Μαΐου. Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα αποτελέσματα, ο Ερντογάν έλαβε 49,62%, ο Κιλιτσντάρογου 44,8% και ο Σινάρ Ογκάν 5,17%.Ο πρόεδρος συμπλήρωσε: «Όλες οι κάλπες της χώρας άνοιξαν, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 88,92% και 52,69% στο εξωτερικό».

Δήλωση στον λογαριασμό του στο Twitter έκανε ο υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο Κιλιτσντάρογλου σημείωσε: «Αγαπητοί μου, εργαζόμαστε ασταμάτητα από χθες. Μην απελπίζεστε. Θα σταθώ όρθιος. Θα σας πω τις ξεκάθαρες παρατηρήσεις μου για το τι συμβαίνει. Τότε θα σηκωθούμε όρθιοι και θα κάνουμε αυτές τις εκλογές μαζί. Το οριστικό τέλος της προσπάθειας θα γίνει μόνον όταν θα το πει το έθνος μας».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξήραν τη μεγάλη συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Τουρκία, σηματοδοτώντας ότι περιμένουν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου. Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου τους, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για τα εκλογικά αποτελέσματα στην Τουρκία, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος για την ΕΕ και συμπλήρωσε: «Η υψηλή συμμετοχή στις εκλογές δείχνει ξεκάθαρα την αποφασιστικότητα που έχει ο τουρκικός λαός για να προστατεύσει τα δημοκρατικά του δικαιώματα πηγαίνοντας στις κάλπες και ψηφίζοντας με θεαματικό βαθμό συμμετοχής».

Περιγράφοντας την υψηλή συμμετοχή ως «μεγάλο κέρδος για τη δημοκρατία, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε, ακόμη, ότι αυτό είναι επίσης ένα σημάδι της αξίας που αποδίδει ο τουρκικός λαός στους δημοκρατικούς θεσμούς. Η Γερμανίδα πολιτικός είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ακόμα ανοιχτό, ότι θα πρέπει να περιμένουμε τον δεύτερο γύρο και πως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Δήλωση ήρθε και από τη Ρωσία σχετικά με τα προσωρινά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, «Ελπίζουμε ότι η στενή συνεργασία με την Τουρκία θα συνεχιστεί και θα εμβαθύνει, ανεξάρτητα από το ποιος υποψήφιος θα κερδίσει τις εκλογές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι η Τουρκία «πιστεύεται ότι είναι μια ώριμη δημοκρατία, ικανή να διεξάγει διαφανείς εκλογές και να αποτρέπει παράνομες πράξεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr