Στην υπόθεση των υποκλοπών και τα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Στην υπόθεση των υποκλοπών και τα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα σημείωσε ότι «ένας Ερντογάν που κινδυνεύει και έχει διαμορφώσει μία καθεστωτική λειτουργία, είναι επικίνδυνος και για το λαό του και για τις γειτονικές χώρες. Αυτή είναι η μία ανάγνωση, αλλά η Τουρκία δεν είναι μόνο ο Ερντογάν. Αν εξαιρέσουμε το φιλοκουρδικό κόμμα HDP που πολλές φορές έχει σταθεί απέναντι στις πολιτικές της ακρότητας όπως για παράδειγμα όταν μετατράπηκε η Αγία Σοφία σε τζαμί, βλέπουμε ότι και ο κ.Κιλιντσντάρογλου πολλές φορές μιλά για 18 νησιά, άρα βλέπουμε ότι συνολικά πέρα από τον Ερντογάν υπάρχει μία όξυνση στην Τουρκία κατά των γειτονικών χώρων. Δηλαδή ο εθνικισμός πια είναι ένα κυρίαρχο φαινόμενο το οποίο διαπαιδαγωγεί και την κοινή γνώμη».

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «δεν πρέπει να πωλείται ούτε μία ευρωπαϊκή σφαίρα στην Τουρκία όταν είναι παράγοντας αστάθειας από το Νότιο Καύκασο, τη Μέση Ανατολή ως και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Πριν δυο χρόνια κατάφερα πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει να υπάρξει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και μάλιστα το ψήφισε και το μισό πολιτικό σύστημα της Γερμανίας» μιλώντας στο MEGA.

Επέμεινε ότι απαιτείται μια νέα αρχιτεκτονική σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. «Δεν μπορείς να λες ότι είναι υπό ένταξη στην Ευρώπη – έστω τυπικά γιατί έχουν παγώσει όλα- μία χώρα που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της και απευθύνει προκλήσεις εναντίον όλων των γειτονικών χωρών, προς την Ελλάδα μάλιστα με απειλή πολέμου. Πρέπει λοιπόν να πάμε σε μία ειδική σχέση. Τι σημαίνει ειδική σχέση; Να γίνει ένα τραπέζι διαλόγου Τουρκίας-Ευρώπης ώστε στο νέο οικονομικό κείμενο οι σχέσεις να καθορίζονται οικονομικά με αυτοματοποιημένες κυρώσεις. Όταν η Τουρκία διαπράττει μία ενέργεια κατά των ευρωπαϊκών αξιών ή κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων ή κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απευθείας να επιβάλλονται κυρώσεις Η Τουρκία χωρίς την Ευρώπη οικονομικά είναι ένας νάνος. Η Ευρώπη ζει την αγορά της Τουρκίας. Σε εμάς έρχονται πολλές εξαγωγές της Τουρκίας, δεν πάνε στη Ρωσία. Η Ευρώπη είναι ο πρωταγωνιστής της οικονομικής ζωής της γειτονικής χώρας. Άρα να υπάρχουν τέτοιες εμπορικές ρήτρες, ώστε να μπορούμε να πιέσουμε την Τουρκία ουσιαστικά και όχι θεωρητικά».

Για την ακρίβεια

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέδειξε τα θέματα της ακρίβειας και του αυξημένου ενεργειακού κόστους, που απομειώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Ως προς τις επιδοτήσεις που καταβάλλει το κράτος σε μηνιαία βάση εξήγησε ότι «το 1,1 δισ. προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα 800 εκατομμύρια προέρχονται από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Δηλαδή, μήνες ολόκληρους ήταν 400 εκατομμύρια, όταν εμείς λέγαμε ότι είναι πολύ περισσότερο, και ξαφνικά γίνονται 800 εκατομμύρια σε δύο μήνες. Φτιάχνουν τα νούμερα. Και είναι αδιανόητο να έχουν μια πολιτική, που δίνει τη δυνατότητα στον πάροχο να έχει και αυτός υπερκέρδη. Ποιος τα πληρώνει όλα αυτά; Ο προϋπολογισμός. Ο ελληνικός λαός. Τα παίρνουν από τη μια τσέπη και τα βάζουν στην άλλη. Αυτός ο μηχανισμός δουλεύει για τους λίγους. Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι είναι δίπλα στον πολίτη, αλλά είναι δίπλα στα συμφέροντα».

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την επιβολή πλαφόν στη λιανική καθώς έτσι «θα γίνεται δίκαιη κατανομή του κόστους της περιπέτειας μεταξύ του καταναλωτή, -που μετά θα δούμε πως θα τον επιδοτήσουμε βάσει της οικονομικής δυνατότητας, γιατί δεν μπορείς να επιδοτείς το ίδιο στην κιλοβατώρα, τον φτωχό με τον πλούσιο- άρα κατανομή μεταξύ κράτους, παραγωγού και καταναλωτή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr