Τελευταία ημέρα είναι η σημερινή για όσους έχουν δικαίωμα υποβολής διαδικτυακών αιτήσεων για τις συμβάσεις εργασίας που τέθηκαν σε αναστολή τον Αύγουστο, καθώς και των μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων για τον ίδιο μήνα του καλοκαιριού, της υποβολής της β’ φάσης και των ορθών επαναλήψεων για το επίδομα των 534 ευρώ.

Σχετική δήλωση στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μπορούν να υποβάλουν εκείνοι που προέρχονται από τους κλάδους Επισιτισμού, Τουρισμού, Μεταφορών, Πολιτισμού, Αθλητισμού και κάθε άλλου κλάδου βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), καθώς και οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, εποχικής λειτουργίας, κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών ή τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων. Ειδικότερα, επιχειρήσεις και εργοδότες με νέες αναστολές και ορθές επαναλήψεις έχουν δικαίωμα υποβολής μέχρι σήμερα, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου και οι υπεύθυνες δηλώσεις εργαζόμενων μπορούν να κατατεθούν έως αύριο, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποβάλλουν το ειδικό έντυπο «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά» και δηλώνουν τους εργαζομένους τους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή είτε για όλο τον Αύγουστο είτε για χρονικά διαστήματα εντός του ίδιου μήνα. Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης εργασίας εργαζόμενου/-ων όλο τον μήνα, η επιχείρηση – εργοδότης υποβάλει μία μόνο δήλωση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Στην περίπτωση αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζόμενου/-ων για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του μήνα, η επιχείρηση – εργοδότης υποβάλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα. Μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση – εργοδότη στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και εντός των ανωτέρω προθεσμιών:

  • Οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλλει δήλωση, δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ).
  • Επίσης, οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Όσα ισχύουν για τις μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις:

Οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως αποζημίωση ειδικού σκοπού μπορούν να υποβάλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις. Συγκεκριμένα, αν η δήλωση αφορά όλο τον Αύγουστο, το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ, αλλά σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών. Η προθεσμία υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες που δεν επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, έχουν δικαίωμα υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων, αλλά σε αυτήν την περίπτωση κατατίθεται από τον εργαζόμενο για κάθε μήνα, από 01/06/2020 και μέχρι 30/09/2020 εφόσον δεν έχει άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Υπενθυμίζεται ότι, σε όλες τις περιπτώσεις, οι μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις υποβάλλονται συγκεντρωτικά τον επόμενο μήνα, από τον μήνα αναφοράς. Τέλος, είναι δυνατή η υποβολή μονομερών δηλώσεων και για τον Ιούνιο και για τον Ιούλιο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr