Νέο μήνυμα έστειλε προς την Τουρκία, απέστειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Να θυμίσουμε ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Κύπρου δεσμευόμενος να ενδυναμώσει τις σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του 36ου Μαραθώνιου Αγάπης Αγνοουμένων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε σε ανακοίνωση του ότι πρέπει τόσο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών όσο και η διεθνής κοινότητα, να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση στην Τουρκία, για να συνεργαστεί και να δώσει στους αρμόδιους φορείς πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία, με απώτερο σκοπό την αποτελεσματική εξέταση της τύχη των αγνοουμένων.

Το «μήνυμα» Αναστασιάδη

Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος αναφέρει πως «η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανταποκρινόμενη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, αλλά και το πιο σημαντικό, στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, σαν μέρος του Κυπριακού λαού, βιώνουν, έπραξε και πράττει ότι είναι δυνατόν στις προσπάθειες διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας».

«Δυστυχώς, κατ’ αντίθεση των όσων η ΚΔ πράττει, η διακρίβωση της τύχης των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων προσκρούει στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί, δυσχεραίνοντας σε μεγάλο βαθμό το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων», προσθέτει.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα και για αυτό η συνεργασία όλων είναι απολύτως αναγκαία», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Διαβεβαιώνει τους συγγενείς των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων πως αυτό που διεκδικούμε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αλλά και τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα, είναι να θέσουν την Τουρκία προ των ευθυνών της. «Να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση προκειμένου να συνεργαστεί για την αποτελεσματική εξέταση της τύχη των αγνοουμένων, δίδοντας στους αρμόδιους φορείς πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία της περιόδου», αναφέρει.

Επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναλαμβάνει την έκκλησή του σε οποιονδήποτε κατέχει οποιαδήποτε πληροφορία η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξακρίβωση της τύχης έστω και ενός αγνοουμένου, να μην διστάσει να τη δώσει, ακόμη και με πλήρη ανωνυμία.

Τι ανέφερε η  ΠτΔ Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρει πως «Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουμε τις έρευνες, με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να μην αργήσει η ημέρα που όλοι ανεξαιρέτως οι συγγενείς των Αγνοουμένων θα έχουν τις απαντήσεις που εναγωνίως αναμένουν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Προσθέτει πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για την όλη κατάσταση στο ζήτημα των Αγνοουμένων βαριά ευθύνη φέρει εκείνη η πλευρά που εισέβαλε παράνομα στην Κύπρο το 1974 και συνεχίζει επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες την παράνομη κατοχή εδαφών και τον εποικισμό της Νήσου. Η απροθυμία της Τουρκίας να συμβάλει ουσιαστικά, πέραν από κάποιες κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, στη διερεύνηση της τύχης των Αγνοουμένων συνεχίζεται», σημειώνει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr