Ο προϋπολογισμός είχε υπολογιστεί στα 632 εκατομμύρια ευρώ αλλά και σχέδια επιτάχυνσης των προγραμμάτων Ηλέκτρα και της εξοικονόμησης ενέργειας στα επαγγελματικά κτίρια, ίσως φέρει μια μεγάλη διαφοροποίηση

Οι αιτήσεις του προγράμματος “Εξοικονομώ 2021” ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Από τις 50.000 που υπολόγιζαν, υποβλήθηκαν πάνω από τις διπλάσιες (100.000 και άνω) και έτσι τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών αναμένεται να αυξήσουν το αρχικό ποσό.

Ο προϋπολογισμός είχε υπολογιστεί στα 632 εκατομμύρια ευρώ αλλά και σχέδια επιτάχυνσης των προγραμμάτων Ηλέκτρα και της εξοικονόμησης ενέργειας στα επαγγελματικά κτίρια, ίσως φέρει μια μεγάλη διαφοροποίηση, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων.

Η ενεργειακή κρίση, όπως αναφέρει το insider.gr και ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτουν στην πρώτη «γραμμή άμυνας» όλες τις διαθέσιμες πολιτικές αύξησης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας οι οποίες προωθούνται πλέον ως επείγουσες εγχώριες παρεμβάσεις.

Τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, ΑΠΕ αλλά και η ηλεκτροκίνηση αλλάζουν σειρά προτεραιότητας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο σχέδιο της Κομισιόν, RepowerEU, το οποίο στοχεύει πρωτίστως στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά αλλά και στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών ενέργειας.
Εξοικονομώ - Αυτονομώ 2021 αιτήσεις: Νέο «πακέτο» - Πώς θα πάρετε χιλιάδες ευρώ

Τα προγράμματα εξοικονόμησης για τα νοικοκυριά, τα δημόσια κτίρια και τις επιχειρήσεις

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Εξοικονομώ 2021 ολοκληρώθηκε για τα νοικοκυριά στα μέσα Μαρτίου και σύμφωνα με τα στοιχεία υποβλήθηκαν πάνω από 100.000 αιτήσεις δηλαδή οι διπλάσιες από το στόχο που έχει τεθεί.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ερευνάται η δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού για το «Εξοικονομώ 2021» προκειμένου να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση του υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αποδεσμεύσει νωρίτερα περισσότερους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης από τον συνολικό προϋπολογισμό ύψους 1,265 δισ. ευρώ.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων ΗΛΕΚΤΡΑ συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιήσουν κεφάλαια έως και 1 δισ. ευρώ. Τα 470 εκατ. ευρώ θα προέλθουν μέσω επενδυτικού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν, μεταξύ άλλων, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, δομές φροντίδας ηλικιωμένων, γραφεία, κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι μουσείων και θεάτρων. Όπως και στα άλλα αντίστοιχα προγράμματα, οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων αφορούν σε αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού, συστήματα φωτισμού χώρων, συστήματα αυτοματισμού, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, κ.α..

Σημειώνεται ότι το βασικό ποσοστό χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων ορίζεται στο 50%. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό προσαυξάνεται υπό προϋποθέσεις φθάνοντας ακόμη και στο 85%.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί και το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ για περίπου 10.000 επιχειρήσεις με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας (μεταξύ των οποίων και ξενοδοχειακές μονάδες).
Το ΝΕΟ ενισχυμένο «Εξοικονομώ» είναι εδώ!

Στις 10 Μαΐου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των πολυκατοικιών στο Εξοικονομώ 2021

Όπως είναι γνωστό στις 21 Μαρτίου ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων στο Εξοικονομώ 2021 και για τις πολυκατοικίες για τις οποίες η προθεσμία λήγει στις 10 Μαΐου 2022.

Το πρόγραμμα αφορά σε κοινόχρηστες παρεμβάσεις όπως είναι για παράδειγμα αναβάθμιση συστήματος κεντρικής θέρμανσης, θερμομόνωση δώματος ή στέγης, αντικατάσταση κουφωμάτων κλιμακοστασίου. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα επί της κατοικίας ενώ είναι απαραίτητη η συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών του ακινήτου. Ο ελάχιστος ενεργειακός στόχος που πρέπει να επιτευχθεί, για όλους τους τύπους αίτησης (μεμονω­μένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και πολυκατοικιών) είναι υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τρεις κατηγορίες ενεργειακής κατάταξης τουλάχιστον, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ, ώστε να εξασφαλίζετε εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας και σε κτίρια στα νησιά

Συστηματοποιημένες προσπάθειες συντελούνται ωστόσο και για το κτιριακό απόθεμα των νησιωτικών περιοχών με αντίστοιχα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Αυτό ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση με θέμα «Κόστος Πράσινης Μετάβασης και Απανθρακοποίηση Νήσων» σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η εφαρμογή προγραμμάτων αειφορίας στα νησιά μπορεί να λειτουργήσει και ως πόλος προσέλκυσης τουριστών ενώ κάλεσε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να συμβάλουν στη χρηματοδότηση των επενδύσεων αυτών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr