Πρώτον, οι εταιρείες ανασυγκρότησαν τα αποθέματά τους τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, γεγονός που ενίσχυσε την οικονομική δραστηριότητα. Αλλά αυτό μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με οικονομολόγους της Action Economics.

Το τρίμηνο ξεκίνησε επίσης με το κύμα Omicron του κορωνοϊού, την αύξηση των λοιμώξεων και τους νέους περιορισμούς με στόχο τον περιορισμό του ιού. Ενώ οι επιπτώσεις ήταν βραχύβιες, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις γίνονται εμφανείς μόλις τώρα.

Η οικονομία αντιμετωπίζει πιέσεις που έχουν εντείνει τις ανησυχίες για τη θεμελιώδη υγεία της και έχουν εγείρει ανησυχίες για πιθανή ύφεση. Ο πληθωρισμός πιέζει τα νοικοκυριά καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και των τροφίμων αυξάνονται, το κόστος δανεισμού αυξάνεται και η παγκόσμια οικονομία κλονίζεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα lockdown στην Κίνα για τον Covid.

Ωστόσο, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ – ο πιο σημαντικός πυλώνας της οικονομίας – παραμένει ισχυρή. Και το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους με ετήσιο ρυθμό 3,7% μετά την προσαρμογή του πληθωρισμού.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι αυτή η τάση είναι καλύτερος δείκτης από το συνολικό ΑΕΠ της υποκείμενης ισχύος της οικονομίας. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι ο σταθερός ρυθμός των δαπανών θα διατηρήσει την ανάπτυξη της οικονομίας, αν και οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.

Η επιβράδυνση του περασμένου τριμήνου ακολούθησε την έντονη ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2021, λόγω της αύξησης των αποθεμάτων καθώς οι εταιρείες ανανέωσαν τα αποθέματα εν αναμονή των δαπανών για την περίοδο των εορτών. Οι επιχειρήσεις συνέχισαν την ανακατασκευή των αποθεμάτων το περασμένο τρίμηνο, αλλά το έκαναν πιο αργά, εμποδίζοντας την ανάπτυξη στη διαδικασία.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν επίσης το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, καθώς οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές αγόρασαν περισσότερα αγαθά από το εξωτερικό, ενώ οι εξαγωγές των ΗΠΑ αυξήθηκαν πιο αργά. Αυτή η ανισότητα διεύρυνε το εμπορικό έλλειμμα και αφαιρέθηκε από την ανάπτυξη του τριμήνου.

Η αδυναμία του συνολικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας έρχεται σε αντίθεση με τη ζωτικότητα της αγοράς εργασίας. Στο 3,6%, το ποσοστό ανεργίας είναι σχεδόν πίσω στο χαμηλό μισού αιώνα που έφτασε λίγο πριν την πανδημία. Οι απολύσεις έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθώς οι εργοδότες, που μαστίζονται από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, έχουν κρατήσει σφιχτά τους εργαζομένους τους.

Οι μισθοί αυξάνονται σταθερά καθώς οι εταιρείες ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν εργαζομένους, μια τάση που συνέβαλε στη διατήρηση της ικανότητας των καταναλωτών να ξοδεύουν. Ταυτόχρονα, ωστόσο, αυτές οι δαπάνες βοήθησαν να τροφοδοτηθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος έφτασε στο 8,5% τον Μάρτιο σε σύγκριση με 12 μήνες νωρίτερα.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell σηματοδότησε μια ραγδαία σειρά αυξήσεων επιτοκίων για την καταπολέμηση των υψηλότερων τιμών. Η Fed πρόκειται να αυξήσει το βασικό της βραχυπρόθεσμο επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την επόμενη εβδομάδα, την πρώτη τόσο μεγάλη αύξηση από το 2000. Τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις μισής μονάδας – διπλάσια από την τυπική αύξηση τριμήνου – αναμένονται σε επόμενες συνεδριάσεις της Fed. Θα ισοδυναμούσαν με μια από τις ταχύτερες σειρές αυξήσεων επιτοκίων της Fed εδώ και δεκαετίες.

Με πληροφορίες από cnn /politico

Πηγή: pagenews.gr