Με ανάρτησή της στο Twitter η Αλβανή υπουργός Εξωτερικών, Όλτα Τζάσκα, παίρνει θέση στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την προφυλάκιση του

Με ανάρτησή της στο Twitter η Αλβανή υπουργός Εξωτερικών, Όλτα Τζάσκα, παίρνει θέση στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρι στις φυλακές Αυλώνα κατόπιν δικαστική απόφασης.

Η υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας ενημερώνει ότι ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, ο οποίος συνελήφθη λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές στην Αλβανία, είχε αναπτύξει εγκληματική δραστηριότητα εναντίον των εκλογών, οι οποίες θα είναι, σύμφωνα με την Όλτα Τζάσκα, «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η Ο. Τζάσκα τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα ενός άλλου ανεξάρτητου κράτους, όπως είναι η Αλβανία, στην οποία οι θεσμοί λειτουργούν με σεβασμό στην Δημοκρατία και τις αρχές του κράτους δικαίου.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι Έλληνες φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα σκληρά αποδεικτικά στοιχεία που αναζητούσαν δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δύσκολα», υποστηρίζει η Αλβανή υπουργός στην ενημερωτική ανάρτησή της.

«Ο Φρέντι Μπελέρη έχει πιαστεί να εμπλέκεται», συμπληρώνει η υπουργός, «σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.  Δεν καταλαβαίνουμε πώς το να είναι Έλληνας υπήκοος τον εξαιρεί από το νόμο ως πολίτης της Αλβανίας. Προτρέπουμε τους Έλληνες φίλους μας να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό προς τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας».

Στον αντίποδα κινείται η ανακοίνωση που είχε εκδώσει προηγούμενα το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών, σύμφωνα με το οποίο η δικαστική απόφαση είναι σκανδαλώδης, εάν δεν υφίστανται σαφή αποδεικτικά στοιχεία.

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία», τονίζεται σχετικά στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Χώρας μας.

Το υπουργείο συσχετίζει την απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου με την υποστήριξη που η Ελλάδα παράσχει στα Τίρανα ως προς την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. «Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών  στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν  ότι στην πράξη η Αλβανία  δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Φρέντι Μπελέρης βρίσκεται αντιμέτωπος με την βαρύτατη κατηγορία της εξαγοράς ψήφων εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης στην Αλβανία και ότι, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του Φρέντι Μπελέρη, βρισκόμαστε, αντιθέτως, μπροστά σε μια πλεκτάνη που εξυφάνθηκε από το αλβανικό κράτος με την ενεργητική συμμετοχή της Αστυνομίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr